Lumi - Seita Vuorela, Vilja-Tuulia Huotarinen 5.50   2

Viimeistellyt Vilja-Tuulia Huotarinen. Kannen kuva: Terhi Ekebom. Sidottu, kansipaperi.

Kuka muu voisi kutsua persialaisen pojan jäisestä vankilasta kuin persialainen tyttö.

Teheran on ensimmäinen luku Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan. Se tuntuu mahdottomalta haasteelta 15-vuotiaalle pojalle, ja siksi Siamak ei ajattele juuriaan. Pohjoinen on hänelle ainoa koti, rakastaahan hän lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi.

Kun perheeseen muuttaa Iranista paennut lapsuudenystävä Atisha, ovi muistoihin aukeaa. Atisha ei ole koskaan nähnyt lunta, mutta tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelma totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Tytön mielestä Siamakin pitäisi alkaa taas muistaa. 

Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa. Se jäi palkitun nuortenkirjailijan Seita Vuorelan viimeiseksi teokseksi.

Lumi oli viimeistelyä vaille valmis, kun kirjailija Seita Vuorela menehtyi äkillisesti huhtikuussa 2015. Käsikirjoituksen viimeistelyssä kirjaksi on auttanut Vuorelan ystävä ja kirjailijakollega Vilja-Tuulia Huotarinen.

"...kaunis, joskin moniselitteinen. Lumi saa sekä kauneuteen, että kauheuteen liittyviä merkityksiä." – Helena Miettinen, Savon SanomatArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 2016 (WSOY)
Tietoja muokattu lokakuu 30, 2018

Kirja-arviot & arvosanat

Eveliina Juutilainen
Eveliina Juutilainen
Arvosanat 180
Kirja-arviot 1
Viestit 0
heinäkuu 25, 2019
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle