Vuonna 1984
Keskiarvo 4.07
4.07 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (204)
Kirjahyllytilastot

Vuonna 1984

George Orwell
Julkaistu: 1950 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Nineteen Eighty-Four
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia + yhteiskunnallinen scifi
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1949.

1. laitos: Suomentanut Oiva Talvitie. WSOY, 1950. 8. painos 1984. Sidottu. Suomennoksesta on poistettu viittaus Neuvostoliittoon.
2. laitos: Suomentanut Raija Mattila. Mukana aiemmin poisjätetty teksti. Päällys: Heikki Kalliomaa. WSOY, 1999. Sidottu, kansipaperi. Taskukirjapainos 2014.

Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle 2000.

Ajatusrikos oli asia jota ei voinut salata iäti. Sen voi pitää piilossa jonkin aikaa, jopa vuosikaudet, mutta ennemmin tai myöhemmin siitä takuulla jäi kiinni.”

Totuusministeriön virkamies Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa. Mystinen Isoveli valvoo kaikkialla: joka huoneistossa teleruutu lähettää puolueen propagandaa ja toisaalta tarkkailee kansalaisten liikkeitä, jopa heidän ajatuksiaan. Puolue on luonut myös uuskielen, jonka tarkoituksena on tehdä puolueen vastustaminen eli ajatusrikos mahdottomaksi. Romaanin päähenkilö Winston Smith väärentää työkseen historiaa mutta on samalla alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Seuraukset ovat kohtalokkaat.

George Orwell (1903–1950) sijoitti romaaninsa Vuonna 1984 tapahtumat Lontooseen. Ilmestyessään vuonna 1949 romaani oli uhkakuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Nyt näemme, että monet sen esittelemät ilmiöt ovat toteutuneet diktatuureissa mutta myös länsimaisissa demokratioissa. Siksi Orwellin romaani on edelleen tarpeellinen varoitus poliittisen vallan vaaroista.

muokattu 25.07.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Suojaan metsän siimekseenNälkäpeli (Nälkäpeli, #1)Nälkäpeli 1–3Ready Player One: RomaaniPaljaan taivaan alla (Paljaan taivaan alla, #1)

Kirja-arvioita (3)

Kelhanion avatar
Kirjoittanut
5.0
Vuosi on 1984. Viisi- ja kuusikymmenlukujen yhteiskunnalliset muutokset ovat takana ja ihmiset elävät tarkkaan säädellyssä yhteiskunnassa Isoveljen valvovan silmän alla. Ajatuspoliisit valvovat että kukaan ei pääse esittämään ainoatakaan soraääntä ja Puolueen arvostelijat katoavat jälkeäkään jättämättä. Historiaa muutetaan sitä mukaa kun Puolueen intressit muuttuvat eikä muunlaista totuutta ole olemassa kuin Puolueen haluama. Tämä on lähtökohta George Orwellin ... (lisää)
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.5

George Owellin klassikkodystopian Vuonna 1984 päähenkilönä seurataan 39-vuotiasta Totuusministeriön virkamiestä Winston Smithiä. Vaikka hänen tehtävään onkin menneisyyden uudelleen kirjoittaminen niin, että se palvelee nykyhetkeä, hän ei silti usko sokeasti Engsosin periaatteita, palvo jumalan asemaan noussutta Isoaveljeä tai hyväksy että 2+2=5. Hän on poikkeama systeemissä ja tietää, että tulee jäämään kiinni ennemmin tai myöhemmin. Onhan ajatusrikos pahinta, mitä ... (lisää)

celeblith avatar
Kirjoittanut
3.5
Hämmentävä mutta kiehtova kirja. Todella lukemisen arvoinen.
Paikalla 3 jäsentä ja 48 vierailijaa
LordStenhammar, Salka, Kuunliekki
Uusin jäsen: Laura Kantosaari
Jäseniä yhteensä: 9873