Vuonna 1984

@ George Orwell
Vuonna 1984 - George Orwell 8.10   211

Alkuteos ilmestynyt 1949.

1. laitos: Suomentanut Oiva Talvitie. WSOY, 1950. 8. painos 1984. Sidottu. Suomennoksesta on poistettu viittaus Neuvostoliittoon.
2. laitos: Suomentanut Raija Mattila. Mukana aiemmin poisjätetty teksti. Päällys: Heikki Kalliomaa. WSOY, 1999. Sidottu, kansipaperi. Taskukirjapainos 2014.
3. laitos: Suomentanut Jussi Tuomas Kivi. Basam Books Klassikko. Basam Books, 2021. Sidottu.

Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle 2000.

Ajatusrikos oli asia jota ei voinut salata iäti. Sen voi pitää piilossa jonkin aikaa, jopa vuosikaudet, mutta ennemmin tai myöhemmin siitä takuulla jäi kiinni.”

Totuusministeriön virkamies Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa. Mystinen Isoveli valvoo kaikkialla: joka huoneistossa teleruutu lähettää puolueen propagandaa ja toisaalta tarkkailee kansalaisten liikkeitä, jopa heidän ajatuksiaan. Puolue on luonut myös uuskielen, jonka tarkoituksena on tehdä puolueen vastustaminen eli ajatusrikos mahdottomaksi. Romaanin päähenkilö Winston Smith väärentää työkseen historiaa mutta on samalla alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Seuraukset ovat kohtalokkaat.

George Orwell (1903–1950) sijoitti romaaninsa Vuonna 1984 tapahtumat Lontooseen. Ilmestyessään vuonna 1949 romaani oli uhkakuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Nyt näemme, että monet sen esittelemät ilmiöt ovat toteutuneet diktatuureissa mutta myös länsimaisissa demokratioissa. Siksi Orwellin romaani on edelleen tarpeellinen varoitus poliittisen vallan vaaroista.


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1950 (WSOY)
Alkuperäinen nimi Nineteen Eighty-Four
Tietoja muokattu syyskuu 4, 2021
Muita teoksia kirjailijalta George Orwell
Sinä ja atomipommi 8.00   1
Eläinten vallankumous 7.94   178

Kirja-arviot & arvosanat

Nafisan
Arvosanat 665
Kirja-arviot 93
Viestit 192
heinäkuu 31, 2016
7 / 10

George Owellin klassikkodystopian Vuonna 1984 päähenkilönä seurataan 39-vuotiasta Totuusministeriön virkamiestä Winston Smithiä. Vaikka hänen tehtävään onkin menneisyyden uudelleen kirjoittaminen niin, että se palvelee nykyhetkeä, hän ei silti usko sokeasti Engsosin periaatteita, palvo jumalan asemaan noussutta Isoaveljeä tai hyväksy että 2+2=5. Hän on poikkeama systeemissä ja tietää, että tulee jäämään kiinni ennemmin tai myöhemmin. Onhan ajatusrikos pahinta, mitä oseanialainen tehdä.

celeblith
Arvosanat 108
Kirja-arviot 27
Viestit 194
kesäkuu 16, 2016
7 / 10

Hämmentävä mutta kiehtova kirja. Todella lukemisen arvoinen.

Kelhanion
Arvosanat 1
Kirja-arviot 1
Viestit 0
helmikuu 12, 2007
10 / 10

Vuosi on 1984. Viisi- ja kuusikymmenlukujen yhteiskunnalliset muutokset ovat takana ja ihmiset elävät tarkkaan säädellyssä yhteiskunnassa Isoveljen valvovan silmän alla. Ajatuspoliisit valvovat että kukaan ei pääse esittämään ainoatakaan soraääntä ja Puolueen arvostelijat katoavat jälkeäkään jättämättä. Historiaa muutetaan sitä mukaa kun Puolueen intressit muuttuvat eikä muunlaista totuutta ole olemassa kuin Puolueen haluama. Tämä on lähtökohta George Orwellin 40-luvun lopulla kirjoittamaan poliittiseen trilleriin. Kirja seuraa Puolueen jäsenen Winston Smithin edesottamuksia hänen arvioidessaan ympäröivää maailmaa. Winston tuntuu kokevan elämänsä herätyksen hieman turhankin sopivasti aivan kirjan alkuvaiheissa, mutta se on tässä tapauksessa melkeinpä ainoa oikea tapa aloittaa. Orwellin teksti on yllättävän mukaansatempaavaa siitä huolimatta, että kertaus tuntuu nytkin olevan opintojen äiti. Samoja asioita puidaan uudelleen ja uudelleen, ja niin olennaisista huomioista kun yleensä onkin kysymys, tuntuu toisto välillä pysäyttävän tiiviin lukukokemuksen: teksti muuttuu inhimilliseksi ”heikkouksineen”. Orwell kirjoittaa perustekstiä. Hän ei käytä liian lennokkaita ilmauksia tai koukeroista kieltä eikä sorru turhaan yksinkertaistukseen. Teksti on juuri niin tavallista ja huomaamatonta kun sen hyvässä kirjassa pitääkin. Mitä vähemmän lukija muistaa itse sanoja, sitä paremmin hänelle välittyy viesti ja tunnelma. Ainoana ärsyttävänä piirteenä muutamat Orwellin vertaukset tuntuvat tökkivän pahasti ja vaikuttavat päälleliimatuilta kuin koristemakaronit pahvimukissa (<- huomaatteko mitä tarkoitan). Itse sanoma: Se on kaikessa mahtavuudessaan, todenmukaisuudessaan ja pelottavuudessaan loistava. Orwell esittää sellaisia perusteluita isovelivaltion syntyyn että lukijakin ihmettelee miksi uhkakuva ei vielä ole toteutunut. Pitkät pätkät kirjassa on omistettu oligarkian eri harvainvallan syiden ja seurausten puimiselle ja välillä tuntuu että kirjan lukeminen pitäisi jopa kieltää, jottei kukaan saisi siitä lopullista kimmoketta uuden, pelottavan yhteiskuntajärjestyksen luomiseen. Kaiken muun lisäksi kirja pureutuu loppua kohti ihmismielen perustavaa laatua oleviin kysymyksiin kuten todellisuuden määritelmään. Lukemisen jälkeen kirjasta jääkin kutkuttavan vainoharhainen kuva: mistään ei voi enää osaa olla varma. Vuonna 1984 on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, kiinnosti politiikka tai ei, sillä se on loppujen lopuksi kirja yksilöistä. Winston Smithin taistelu vaistojensa kanssa on kiinnostavaa, sillä jo alussa hän myöntää ettei mahdollisuutta voittaa ole. Kaikki ovat jo kuolleita, toiset vain elävät vielä hetken. SOTA ON RAUHAA VAPAUS ON ORJUUTTA TIETÄMÄTTÖMYYS ON VOIMAA

Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 294
Kirja-arviot 6
Viestit 61
toukokuu 30, 2022
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Ebert Norsunkorva
Ebert Norsunkorva
Arvosanat 3
Kirja-arviot 0
Viestit 30
tammikuu 17, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Kastehelmi
Kastehelmi
Arvosanat 193
Kirja-arviot 51
Viestit 0
joulukuu 14, 2021
Antoi 1 / 10 arvosanan kirjalle
elokuu 14, 2021
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
huhtikuu 18, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
toukokuu 26, 2020
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
maaliskuu 30, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle