Rose on poissa
Keskiarvo 3.75
3.75 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

Rose on poissa

Katja Kettu
Julkaistu: lokakuu 2018 (WSOY)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi, mysteeri
Avainsanat: kotimainen

Kansi: Martti Ruokonen. Kannen maalaus: Manuela Bosco. Sidottu.

Finlandia-palkintoehdokas 2018.

Villinä leimuava rakkaustarina

Häikäisevä tarina rakkaudesta, omien juurien etsimisestä ja täyttymättömistä toiveista.

"Joskus en muista äidistäni Rosesta muuta, kuin että hän oli villi. Sellainen villi sielu, jonka ei tarvitse tehdä suuria asioita tai suorittaa karmeita seikkailuja ollakseen uskottava siinä mitä on: vapaana virtaava henki."

Suomalainen Ettu herää reservaatista Minnesotasta ja huomaa, että rakas Rose on poissa. Poliisiasemalla selviää että Etulta on kadoksissa 35 vuotta. Hän muistaa vain ajan, jolloin Rose oli hänen vierellään. Mihin seudun intiaanitytöt katoavat, ja miksei tapauksia selvitetä?

Rosen ja Etun tytär Lempi on puoliksi ojibwa-intiaani ja puoliksi suomalainen. Lempi ei tiedä miten päin elää, sillä hän on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani. Lempi kokoaa omaa elämäänsä äidin lähellä olemisen muistosta, elämänkokemustensa sirpaleista ja kaukaisista sukujuuristaan Suomessa. Isovanhemmissaan, Etun isässä ja äidissä, Lempi kokee häivähdyksen tuota nostalgista maata, jota hän todellisuudessa ei ole itse koskaan nähnyt.

Ennen Rose on poissa -romaania Katja Kettu on kirjoittanut mm. tietokirjan suomensukuisista intiaaneista, fintiaaneista. Hän on myös toimittanut antologian, joka käsittelee naisiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä. Näistä aihepiireistä kasvaa suuri tarina, joka on toiveikkaampi kuin todellisuus.

"Jos luet tänä vuonna vain yhden suomalaisen romaanin, lue Katja Ketun upea, Twin Peaks -henkinen mysteeritarina Rose on poissa. --- Mystinen kieli ja huiman kiihkeä tarina imevät lukijan taikapiiriin." – Aamulehti

"Myytti punoutuu Rosen ja Ettun väkevään rakkaustarinaan. Kokonaisuutta kannattaa Ketun rikkaasti soiva lumoava kieli." – Ote Finlandia-ehdokkaiden valintaraadin perusteluista

muokattu 16.01.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sadan vuoden yksinäisyysHammasrattaatEnkelipeliPimeän jälkeenHarjukaupungin salakäytävät
Paikalla 2 jäsentä ja 49 vierailijaa
Ässä, sinidean
Uusin jäsen: Ässä
Jäseniä yhteensä: 9749