Ayn Rand: Kapitalismin valtiatar

Jussi Jalonen
Julkaistu: syyskuu 30, 2019 (Gaudeamus)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjaelämäkerta
Avainsanat: kotimainen

Sidottu.

Vuonna 2008 puhjennut finanssikriisi järisytti maailmantaloutta perustuksia myöten. Samalla se herätti kysymään, mitkä ovat kriisiin johtaneen talousajattelun moraaliset ja filosofiset perusteet. Vastausta etsivä törmää tavan takaa samaan, voimakkaitakin tunteita puolesta ja vastaan herättävään nimeen. Kuka on Ayn Rand?

Venäläis-yhdysvaltalainen Rand teki varsinaisen uransa elokuvakäsikirjoittajana ja romaanikirjailijana mutta halusi profiloitua myös filosofina ja markkinatalousteoreetikkona. Individualismin nimeen vannonut Rand oli kapitalismin moraalisuuden vankkumaton puolestapuhuja, josta tuli 1950-luvulta lähtien yhdysvaltalaisen taloudellisen oikeiston tärkeä taustavaikuttaja.

Vuoden tieteentekijänä palkitun Jussi Jalosen uutuusteos Ayn Rand – kapitalismin valtiatar kuvaa tämän moniulotteisen ja värikkään hahmon elämäntyötä kirjailijana, filosofina ja mielipidevaikuttajana. Kartoittamalla Randin ristiriitoja herättänyttä ajattelua ja sen jälkivaikutusta teos auttaa ymmärtämään Yhdysvaltoja toisen maailmansodan jälkeen mutta myös ajankohtaista poliittista ja taloudellista keskustelua Suomessa.

muokattu 01.10.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

J. R. R. Tolkien: ElämäkertaC. S. Lewis: ElämäTolkien: Elämä ja teoksetHämärä teehetki - Scififanin pitkä pimeä matkakertomusTove Jansson: Sanat, kuvat, elämä
Paikalla 2 jäsentä ja 61 vierailijaa
FreakyMike, KiLLPaTRiCK
Uusin jäsen: Kiia Korhonen
Jäseniä yhteensä: 9330