Ikuisen hämärän vaeltaja
Keskiarvo 3.64
3.64 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Ikuisen hämärän vaeltaja

Timothy Findley
Julkaistu: 2000 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: Pilgrim
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Heikki Salojärvi. Kannen kuvat: Lehtikuva Oy ja Fennopress. Kannen suunnittelu: Pirjo Toroskainen. Sidottu, kansipaperi.

”Olen elänyt monta elämää, tohtori Jung. Ken tietää, Ledana olen ehkä synnyttänyt Helenan – tai Annana pyhän Marian... Olin myös rampa paimen, jota Avilian Teresia Pyhä piti vallassaan; olin irlantilainen tallipoika ja lasimaalausten tekijä Chartresin tuomiokirkossa... Näin Hamletin ensimmäisen esityksen ja näyttelijä Molièren viimeisen. Olin Oscar Wilden ystävä ja Leonardon vihamies... Minä olen sekä mies että nainen. Olen iätön eikä minulla ole pääsyä kuolemaan.”

Huhtikuun 15.päivänä 1912 Pilgrim otetaan Burghölzlin psykiatriseen sairaalaan Zürichissä, kun hänen itsemurhayrityksensä on – jälleen kerran – epäonnistunut. Niin alkaa valtaisa henkien taistelu itseoppineen mystikon ja tiedemiehen Jungin sekä Pilgrimin välillä – miehen joka ei kykene kuolemaan ja jonka alitajuntaan on piirtynyt kaikkien hänen vaeltajanmatkallaan kohtaamiensa ihmisten ja lukemattomien elämänkohtaloiden toiveet ja kärsimykset.

Pilgrimin elonkaari kattaa pitkän jakson ihmiskunnan historiaa; hänen salaperäinen menneisyytensä johdattaa meidät ensimmäistä maailmansotaa edeltäneestä Zürichistä halki vuosisatojen syvälle ihmisen tiedostamattomaan. Hänen menneet elämänsä avautuvat eteemme kunnianhimon ja kaipauksen hilpeänä kuvaelmana, jossa esiintyy joukko värikkäitä, omalaatuisia henkilöhahmoja – myyttisiä, sepitettyjä ja historiallisia.

Samalla sekä intiiminä että maailmojasyleilevänä elämää tihkuvana draamana Ikuisen hämärän vaeltaja on tarina taistelusta tuhon ja luomisvoiman välillä, haastava ja väkevän omaperäinen työ yhdeltä aikamme merkittävimmältä taiteilijalta.

(muokattu 11.01.2009)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Nainen ja kuningasKissatyttö (Kissojen kesken, #1)Seleesian näkijä (Kaksosauringot, #2)Käärmeenlumooja (Faunoidit, #1)Auringonlasku (Soturikissat: Uusi profetia, #6)
Paikalla 3 jäsentä ja 68 vierailijaa
rudi92, LordStenhammar, Timo
Uusin jäsen: Timo
Jäseniä yhteensä: 8641