Neljäs sopimus

Frederick Forsyth
jännitys > poliittinen jännitys
Neljäs sopimus - Frederick Forsyth6.66

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Juhani Salo. Sidottu, kansipaperi.

Huipputrilleli suurvaltojen salaisista hankkeista.

Uskomattomia paljastuksia miehistä joiden suunnitelmat uhkaavat miljoonia ihmisiä, vakoojista, maanpettureista ja isänmaanystävistä, tappajista ja pelastajista, realisteista ja haaveilijoista.

Taitavasti rakennettuja kammottavan todentuntuisia tapahtumasarjoja, joita on pakko seurata herpaantumatta loppuun saakka.

Neljäs sopimus on viimeinen niistä salaisista lisäsopimuksista, jotka USA, Iso-Britannia ja Neuvostoliitto solmivat 1968. Ne sitoutuivat pidättyvänsä pienistä ydinaseista, jotka voidaan koota paikalla ja räjäyttää missä tahansa.

Vuonna 1987 Neuvostoliittoa johtaa vanha, sairas mies, joka on väsynyt jatkuviin vastoinkäymisiin. Vanha poliitikko kehittää uhkarohkean haaveen: olisiko Englanti jo kypsä vallansiirtoon? Jos sopivasti ennen vaaleja tapahtuisi tuhoisa ydinräjähdys, joka saataisiin lavastetuksi amerikkalaisen ohjustukikohdan niskoille…

Kuulu vakooja ja maanpetturi Kim Philby valjastetaan vetämään tätä äärimmäisen vaarallista, äärimmäisen salaista hanketta, josta ei edes KGB tiedä mitään.

Englannissa keskeiseksi henkilöksi nousee tiedustelupalvelun John Preston, Neuvostoliitossa KGB:n kenraali Karpov. He ovat realisteja eivätkä jää toimettomiksi vainutessaan suuren vaaran. Mukana toimissa ovat niin vallanpitäjät kuin vaikkapa lontoolainen murtovaras ja isänmaanystävä tai suomalaisella passilla matkustava itäkarjalainen Urho Nuutila, atomipommin kokoojaksi lennätetty erikoismies. Suomalaisuutta kirjassa on enemmänkin: Sakon aseet ovat ahkerassa käytössä.

Neljäs sopimus on mahtava osoitus Forsythin kyvystä rakentaa rinnakkaisista tapahtumista kiihkeän jännittävä palapeli, jonka kokoamista ei voi jättää kesken.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: 1984
Kustantaja: Otava
Tyylit: jännityspoliittinen jännitys
Alkuperäinen nimi: The Fourth Protocol
Arvosanalla: 6.66/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: syyskuu 25, 2015