Pohjolan noituus: Magian historia Pohjoismaissa

@ Karolina Kouvola
Pohjolan noituus: Magian historia Pohjoismaissa - Karolina Kouvola 8.34   3

Kansikuva: Tommi Tukiainen. Sidottu.

Kiehtova tietokirja Suomen ja muiden Pohjoismaiden väkevästä magiaperinteestä.

Pohjolan noituus pohtii, millaista magiaa viikingit harjoittivat, miten kaapattiin naapurin onni ja millainen oli tyypillinen kylänoita. Osansa teoksessa saavat niin pahantahtoinen kuin hyvääkin tekevä taikuus.

Vaikka noitia ja muita taikuudenharjoittajia on vainottu, magia on ollut myös hyväksyttyä ja tarpeellista: metsästäjä paransi tähtäystään astumalla kuukautisvereen tahriutuneen paidan läpi ja parantaja karkotti taudin käskemällä.

Magiaa ja naissotureita tutkivan historioitsija Karolina Kouvolan teos perustuu uusimpaan tutkimukseen ja kertoo taustat tuttujen myyttien takana.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 22, 2023 (Atena)
Tietoja muokattu maaliskuu 23, 2023

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 420
Kirja-arviot 349
Viestit 0
lokakuu 29, 2023
9 / 10

Tietokirja magian historiasta Pohjoismaissa rautakaudelta nykyajan kynnykselle. Kirjan lähteinä on käytetty arkeologisia löytöjä sekä viikinkisaagoja, noitaoikeudenkäyntien käräjäpöytäkirjoja ja kansanperinnettä.

Mielestäni tämä on mielenkiintoinen teos. Pidin erityisesti jo rautakaudelta lähtevästä tarkastelujaksosta, joka on tämän lajin teoksille poikkeuksellinen aikainen lähtökohta. Kirja tarjoili ainskin minulle uutta tietoa.

Myös se on tässä kirjassa on erikoista, ettei se pyri luomaan kokonaiskuvaa aihepiiristään. Se enemmänkin esittelee monia yksittäisten ihmisten tarinoita noituuteen liittyen ja tekee niiden perusteella yleistyksiä aikakaudesta. Miten mukava lähestymistapa!

Miiwuska
Miiwuska
Arvosanat 233
Kirja-arviot 3
Viestit 0
tammikuu 4, 2024
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Henri Linkinen
Henri Linkinen
Arvosanat 177
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 28, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle