Nerojen paluu

@ P. C. Jersild
Nerojen paluu - P. C. Jersild 6.80   5

Alkuteos ilmestynyt 1987. Suomentanut Veijo Kiuru. Sidottu, kansipaperi.

Nerojen paluu on sepitetty maailmanhistoria, katsaus ihmisen kehitykseen apinan asteelta meidän aikaamme asti – ja vielä vähän matkaa tulevaisuuteen.

Olen valinnut kirjalleni kronikan muodon ja aloitan kertomukseni varhaisista pienistä esi-ihmisistä, jotka elävät Afrikan savanneilla symbioosissa isojen, laiskojen esigorillojen kanssa.

Sieltä kronikka etenee Tanskan kivikauteen, suomuumioiden aikaan. Sen jälkeen kerron niistä poliittisista juonista jotka liittyvät kuningas Herodeksen toimeenpanemaan Betlehemin lastenmurhaan. Sitten kronikka loikkaa lähes tuhannen vuoden yli Kiinaan, keskelle kulttuurivallankumousta, joka muistuttaa suuresti omana aikanamme näkemäämme.

Otan esiin Leonardo da Vincin panoksen poliitikkona, ja seuraavassa jaksossa lähdemme varhaisten uudisasukkaiden mukana Amerikkaan, minne he yrittävät luoda uuden Palestiinan. Sitten päädymme 1800-luvulle ja tapaamme Darwinin ja Freudin sammakkoperspektiivistä nähtyinä. Sen jälkeen kertomus luikertelee Neuvostoliiton vankileirisaaristoon ja meidän päiviemme Washingtoniin.

Loppukohtauksissa tapaamme suuret nerot – Beethovenin, Einsteinin, Picasson ym. – 2000-luvun geenitekniikalla henkiin herätettyinä.

Nerojen paluu kertoo historian, mutta ei sellaisena kuin se todistettavasti tapahtui vaan sellaisena miksi mielikuvituksen leikki voi sen muovata.

– P. C. Jersild

Luokitus: Mainstream

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1988 (Tammi)
Alkuperäinen nimi 'Geniernas återkomst'
Tietoja muokattu syyskuu 26, 2015
Muita teoksia kirjailijalta P. C. Jersild
Viideskymmenes vapahtaja 7.00   5
Jälkeen vedenpaisumuksen 7.52   27
Sielun silmin 4.00   1

Kirja-arviot & arvosanat

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
heinäkuu 1, 2008
8 / 10

Jersildin 'Nerojen paluu' oli iloinen yllätys. Luulin aluksi kirja olevan keskitasoa tai jopa alhaisempaa fantasiaa, mutta yllätyin iloisesti huomaamaan että myös Skandinaviassa osataan kirjoittaa fantasiaa tai tässä tapauksessa vaihtoehtohistoriaa, joka heittää "todellisen" historian mäkeen. Kirja jakaantuu novellin kokoisiin tarinoihin, joita ei ole nimetty mitenkään. Nimitänkin novelleja niiden kertojien/päähenkilöiden mukaan. Jersildin tyyli tuo hieman mieleen Suomen Arto Paasilinnan, paitsi että Jersildin tarinoissa on mustaa huumoria ja tragediaa sekä melankoliaa, eri lailla kuin Paasilinnalla. Parhaimmat novellit olivat minusta Nikolaus Damaskoslaisen tarina ja Kaikkivaltias Alessandron tarina. Jersild kertoo toisenlaisen tarina kuningas Herodeksesta ja ennustetusta Messiaasta, joka saarna leivänleivonnan autuutta. Kaikkivaltiaan Alessandron tarinassa Jersild kertoo oudosta italialaisesta ruhtinaasta ja nero Leonardo da Vincistä, jotka ryhtyvät luomaan ihannevaltiota keskiseen Italiaan. Jersild on hyvä kirjailija ja keskivertoa parempi. Hän kietoo lukijan mukaan tarinaan ja kuvailee mahtavasti. Samalla hän myös käsittelee filosofisia ja yhteiskunnallisia teemoja. Suosittelen 'Nerojen paluuta' valtavirta fantasian ulkopuolelta tai pohjoismaista fantasiaa etsivälle. Arvosana: 8.

Gespenst
Gespenst
Arvosanat 254
Kirja-arviot 0
Viestit 81
joulukuu 17, 2014
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Ari
Ari
Arvosanat 165
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 3, 2014
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
J.T. Lamminmäki
J.T. Lamminmäki
Arvosanat 177
Kirja-arviot 1
Viestit 0
lokakuu 13, 2013
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Heikki Morgan Hämäläinen
Heikki Morgan Hämäläinen
Arvosanat 118
Kirja-arviot 0
Viestit 89
tammikuu 31, 2009
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle