Velhon oppipoika (Taru kolmesta miekasta #1) - Tad Williams7.02

Alkuosa kirjasta The Dragonbone Chair, 1988. Suomentaneet Leena Peltonen ja Auli Hurme-Keränen. Kartat: Tad Williams. Kannen kuva: Michael Whelan. Sidottu.

Fantasiakirjallisuuden klassikkosarja alkaa

Erkynmaan kuningaskunnassa on orvoksi jäänyt Simon vain Hayholtin linnan vähäpätöinen apupoika. Hänen elämänsä mullistuu, kun linnan arvossapidetty lääkäri ja velho, tohtori Morgenes, ottaa hänet oppipojakseen. Morgenesin mukana nuori Simon joutuu mukaan mahtaviin seikkailuihin, jotka vaikuttavat koko kuningaskunnan kohtaloon, kun kuivuus, kato ja kulkutaudit koettelevat maata.

Suurin vaara on kuitenkin näkymätön: vain kolme ammoin kadonnutta maagista miekkaa saattaa pelastaa Erkynmaan tuholta.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1996
Kustantaja: Karisto
Tyylit: fantasiakorkea fantasia
Alkuperäinen nimi: The Dragonbone Chair
Arvosanalla: 7.02/10
Arvosanoja: 215
Muokattu: elokuu 11, 2016

Taru kolmesta miekasta -kirjasarja

Williamsin sarja Taru kolmesta miekasta (Memory, Sorrow and Thorn) on alun perin trilogia. Suomalainen kustantaja Karisto on kuitenkin jakanut aina yhden kirjan kolmeksi suomenkieliseksi, jolloin kirjojen määräksi tulisi yhdeksän.

Mutta jotta asiat eivät olisi aivan näin yksinkertaisia, viimeinen kirja To Green Angel Tower on englanniksi julkaistu pokkarina kaksiosaisena laitoksena, ja nämä kummatkin suomennettiin kolmeosaisina. Täten saadaan koko suomennetun kirjasarjan kooksi 12 nidettä.

1. The Dragonbone Chair (1988) = Velhon oppipoika, Kruununperillinen ja Miekan mahti
2. Stone of Farewell (1990) = Myrskyn silmä, Pimeyden käsi ja Jäähyväisten kivi
3. To Green Angel Tower (1993) = Piiritetty kivi, Korppien tanssi, Torven taika, Liekkien loimu, Varjojen vanki ja Vihreän enkelin torni

 

Karisto ei suunnittele Tarun kolmesta miekasta jatko-osatrilogian The Last King of Osten Ard suomentamista. Tämä muodostuu kirjoista:

1. The Witchwood Crown (2017)
2. Empire of Grass (2019)
3. The Navigator's Children (ilmestyy lokakuussa 2021)

The Last King of Osten Ard alkaa yli kolmekymmentä vuotta edellisen sarjan lopetuksen jälkeen. Lisäksi Williamsilta ilmestyi tammikuussa 2017 lyhyt romaani The Heart of What Was Lost, joka kertoo tapahtumista heti Vihreän enkelin tornin päätyttyä. Toinen lyhyt Osten Ard -romaani Brothers of the Wind ilmestyy kesäkuussa 2021. Se sijoittuu kauas maailman menneisyyteen.

Velhon oppipoika (Taru kolmesta miekasta #1)7.02
Kruununperillinen (Taru kolmesta miekasta #2)7.20
Miekan mahti (Taru kolmesta miekasta #3)7.16
Myrskyn silmä (Taru kolmesta miekasta #4)7.40
Pimeyden käsi (Taru kolmesta miekasta #5)7.40
Jäähyväisten kivi (Taru kolmesta miekasta #6)7.50
Piiritetty kivi (Taru kolmesta miekasta #7)7.52
Korppien tanssi (Taru kolmesta miekasta #8)7.50
Torven taika (Taru kolmesta miekasta #9)7.64
Liekkien loimu (Taru kolmesta miekasta #10)7.54
Varjojen vanki (Taru kolmesta miekasta #11)7.58
Vihreän enkelin torni (Taru kolmesta miekasta #12)7.74

Kirja-arvioita

8/10 |
syyskuu 30, 2008
Koska trilogian avausosa on pilkottu suomennoksessa kolmeen niteeseen, kannattaa lukea kaikki kolme yhteen menoon. Näin saa oikean kuvan romaanista. Taru kolmesta miekasta on minusta hyvä, muttei mikään huippusarja. Tarina on perinteinen, ...
4/10 |
syyskuu 01, 2007
Taru kolmesta miekasta on hyvä kirjasarja, mutta tässä ensimmäisessä osassa ei tapahdu kovinkaan paljoa. Velhon oppipoika kertoo enimmäkseen Simon elämästä Hayholtissa, ja vasta lopussa alkaa tapahtua. Mutta vaikka tämä osa saattaisi ...