Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

@ Walter Moers
Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää - Walter Moers 8.60   153

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Marja Kyrö. Kuvat: Walter Moers. Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen.

1. painos: Otava, 2001. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Otava, 2003 (3. painos 2006). Seven. Nidottu.

Ilmassa on kaukaisten nuotiotulten tuoksu, johon on sekoittunut häivähdys kanelia. Siinä tuoksuu seikkailu!

Uskomattoman hullu, sinisenhauska kertomus Kapteeni Sinikarhun kolmentoista ja puolen elämän ihmeellisistä vaiheista Zamonian mielikuvitusmaailmassa, jossa kaikki on mahdollista – paitsi pitkästyminen.

”Sinikarhulla on kaksikymmentäseitsemän elämää. Paljastan teille, hyvät lukijat, niistä kolmetoista ja puoli, loput pidän omana tietonani.”

Zamonian mantereella elävät kaikki omituiset oliot, jotka on karkotettu ihmisten normaalista arkipäiväisestä maailmasta. Siellä asuu myös Kapteeni Sinikarhu. 13 1/2 ensimmäisessä elämässään Sinikarhu joutuu toinen toistaan karmaisevampiin seikkailuihin ja välttää kuoleman usein vain hiuksenhienosti. Nokkela seikkailueepos yhdistää fantasian, sadun ja kauhutarinan; se ilahduttaa niin mielikuvitusta kuin sydäntä.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2001 (Otava)
Alkuperäinen nimi 'Die 13 1/2 Leben des Käpt'n Blaubär'
Käännetty englanniksi The 13 1/2 Lives of Captain Bluebear
Tietoja muokattu lokakuu 30, 2019

Zamonia

Sarja sisältää 4 teosta.

Alasarja Pimeyden ihmeet

Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää 8.60   153
Huviretki hukkateille: Seikkailu Zamoniassa 7.12   82
Uinuvien kirjojen kaupunki 8.74   109
Uinuvien kirjojen labyrintti 7.12   25

Kirja-arviot & arvosanat

Luinwen
Arvosanat 234
Kirja-arviot 104
Viestit 96
heinäkuu 3, 2020
10 / 10

Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää on ihana kirja. Se on täynnä omituisia, hykerryttäviä ja mielikuvitusrikkaita hahmoja. Se on täynnä läheltäpiti-tilanteita. Se on täynnä mysteerejä. Se on kaikin puolin hyvä kirja. Lue koko arvostelu täältä: https://haaveenakirjailijanura.blogspot.com/2020/07/kirja-arvostelu-walter-moers-kapteeni.html.

Mallu M
Arvosanat 1
Kirja-arviot 1
Viestit 0
lokakuu 29, 2018
10 / 10

Ihan mahtava kirja! Mukavan pitkä ja niin mielikuvituksellinen että mietin miten joku tälläisenkin tarinan on keksinyt. Jos joku myy tätä kirjaa niin ostan!! 

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
helmikuu 24, 2014
9 / 10

Saksalaisen Walter Moersin "Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää" (Otava, 2001) on huikean mielikuvituksellinen matka aalloilla syntyvän Sinikarhun kolmestatoista ja puolesta elämästä. Ja millaisia elämiä ne ovatkaan! Sinikarhu oppii puhumaan Pulina-aaltojen avustuksella, työskentelee hengenvaaraan joutuneita varjelevan lentoliskon apurina, saavuttaa mainetta Atlantiksessa valehtelijagladiaattorina, joutuu inhan kuilutrollin höynäyttämäksi ja vanhenee lähes sata vuotta jouduttuaan tornadon keskellä sijaitsevaan aikatyhjiöön. Apunaan hänellä on aivoihin telepaattisesti ladattu professori Yöpöllön tietosanakirja, joka tosin tuntuu antavan ohjeita vähän turhan myöhään. Eikä siinä vielä todellakaan kaikki, kuten mainoksessakin sanotaan... Paikoitellen LSD-trippiä muistuttava "Sinikarhu" on täynnä toinen toistaan huimempia juonenkäänteitä ja outoudessaan vertaansa vailla olevia henkilöhahmoja, mutta jotenkin kummasti kaikki palaset osuvat paikalleen ja muodostavat nautittavan kokonaisuuden. Suuri osa kirjan viehätyksestä lankeaa nerokkaalle kuvitukselle, unohtamatta vinhaa fonttikoolla ja -tyypillä leikittelyä. BRUM! En osaa toisen lukukerrankaan jälkeen sanoa, kenelle kirja on ensisijaisesti suunnattu, mutta uskoisin sen löytävän ystäviä kaikenikäisistä lukijoista, jotka uskaltavat heittäytyä täysin rinnoin fantastisen kahjoon ja omalaatuisella huumorilla höystettyyn seikkailuun. Puolikas tähti lähtee siitä, että kirjaa olisi loppupuolella voinut aavistuksen verran tiivistää.

Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
maaliskuu 9, 2009
4 / 10

Tämä kirja oli varsinainen järkytys. Tarina oli hyvin sekava, epäselvä ja kasassapysymätön. Pieni, outo ja sininen karhu syntyy ja joutuu aina vaan kummempiin ja tylsempiin kommelluksiin. Voitaneen kai sanoa ettei kirjailijalta ainakaan ole mielikuvitusta puuttunut, niin kummallisia ja liiankin outoja hahmoja, paikkoja ja tapahtumia hän on sepostellut. Tietenkin osa näistä sepostuksista on ihan mielenkiintoisia, mutta niitä oli tungettu tähän kirjaan aivan liikaa ja osaa näistä sepostuksista ja oli venytetty ja vanutettu aivan liikaa. Kirja itsessään oli erittäin piinallinen lukukokemus.

Namine
Arvosanat 285
Kirja-arviot 15
Viestit 0
joulukuu 23, 2008
8 / 10

Walter Moersin tuttuun vakuttavaan tapaan Kapteeni Sinikarhun 13½ elämää on uskomaton mielikuvitusseikkailu, jonka fantasia maailma on saanut vahvoja vaikutteita realimaailmasta. Kirja on koukuttava ja lukajana vajosin täysin Moersin kauniiseen maailmaan. Kuvitus on upea ja kirjan lukeminen hieno kokemus. Arvosana: 9½

Moonflower
Arvosanat 193
Kirja-arviot 3
Viestit 0
joulukuu 14, 2008
10 / 10

Tämä on paras kirja koko maailmankaikkeudessa! Kapteeni Sinikarhun 13 ja ½ elämää on täydellinen sekoitus fantasiaa, huumoria ja mielikuvitusta. mielestäni kaikkien tulisi lukea tämä kirja. Kaikki hahmot ovat ihania, ei sen väliä ovatko ne hyviä vai pahoja. Miksi tälläisiä kirjoja ei ole useampia? Olen lukenut kirjan n. 4 kertaa, ja jaksaisin lukea sen yhä uudestaan. Juoni ja hahmot ovat vaan nerokkaan loistavia! Voin luvata, että jos luette, ette missään nimessä pety.

Darkel
Arvosanat 16
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 26, 2008
8 / 10

Suureksi hämmästyksekseni kirjan kenties lapsenomaiset kannet peittävät sisälleen kenties psykedeelisemmän lukukokemuksen aikoihin. Kirja yhdistelee loistavasti eri elementtejä erilaisista tyyleistä, ja onnistuu yhdistämään ne vahvaksi yhdistelmäksi huumoria, jännitystä, fantasiaa ja Luoja ties mitä muuta. Kenties kaikessa älyttömyydessään piileekin kirjan vahvuus; Sitä haluaa palavasti lukea mitä ihmettä kirjan maailmassa seuraavaksi tapahtuu, nimittäin tässä kertomuksessa voi tapahtua ihan mitä tahansa. On kuitenkin hämmästyttävää, miten joku voi yhdistellä niin älyttömiä kertomuksia kuullostamatta typerältä. Hymy oli herkässä minunkin kaltaisella tuppisuulla kun tarinoita luki, niin hyvin iskee tällainen huumori minuun. En paljasta liikaa juonesta, mutta Sinikarhun ja Qwertyn toinen kohtaaminen ulottuvuusaukossa oli kenties yksi epätodennäköisimmän hauskoista kohtauksista mitä lukemiini kirjoihin on painettu.

Pipariponi
Arvosanat 240
Kirja-arviot 11
Viestit 0
helmikuu 27, 2008
10 / 10

Tämä kirja yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista. Kuvitus on hauskaa ja tarina on ilmiömäinen! Walter Moers on loistava kirjailija ja olen lukenut hänen muutkin (loistavat) kirjansa. Pidin myös paksuudesta sillä pitkä tarina=paras tarina. =) O hyvä että tähän kirjaan ei ole jatko-osia, sillä päätös oli hyvä ja kakkosestaei olisikuitenkaan tullut yhtä hyvä. Arvosana:10.

Rinja
Arvosanat 847
Kirja-arviot 7
Viestit 1042
kesäkuu 2, 2007
10 / 10

On oikeastaan aika ihmeellistä, miten tällainen pelkässä mielikuvituksessa lilluva kirja voi olla näinkin onnistunut ja toimiva lukunautinto. Tai no... ehkä juuri siinä piileekin sen salaisuus. Kun ei voi mitenkään aavistaakaan sitä mitä tulee seuraavaksi vastaan, lukemista on hyvinkin helppo jatkaa ihan uteliaisuudesta. Moersille täytyy nostaa hattua - harva tällaiseen pystyy ilman kohtalokasta kompastumista. Suosittelen heille, jotka eivät turvaa kirjoissa pysyvyyteen. Moers on selvästi pakertanut kuvitustaan pitkään ja innostuksen vallassa. Kirja olisi ehken jopa puolet ohuempi, jos kuvitus olisi jätetty pois. Se haittaa lukunautintoa ehkä hitusen (tai noh, elävöittää myös), mutta ei silti vähennä kirjan arvoa pätkääkään. Oli kuitenkin jollain tapaa helpottavaa huomata hänen myöhempien Rumo-kirjojensa olevan myös suht' paksuja mutta sisältävän silti lähestulkoon pelkkää tekstiä.

samuel
samuel
Arvosanat 838
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle