
Alkuteos ilmestynyt 1985. Suomentanut Jukka Jääskeläinen. Päällys: Mikki Paajanen. Sidottu.
Philip K. Dick -palkinto 1986, Nebula-palkintoehdokas 1985.
Ensimmäinen suomennos palkitulta SF-kirjailijalta. Karmaisevan kerronnan näyte. Huikea tulevaisuusfantasia Los Angelesin pommien repimiltä raunioilta, kulttuurin jätekasojen laitumien harhautuneista eloonjääneistä etsimässä unohdusta väistämättömälle kohtalolleen.
Kukaan ei muista miten ennen elettiin. Tärkeintä on selvitä tästä todellisuudesta: ryöstävistä rosvoista, raivoisista, huumeiden vallassa riehuvista närhilaumoista, jotka sokeasti tottelevat palatsin käskyjä.
Palatsi on Norton Närhenpuskan valtakeskus, huumeluola ja uuden uskonnon temppeli, jossa palvotaan sen isäntää. Greg Rivas ei ole aikoihin pelastanut ketään närhien kynsistä, mutta kun hänen entinen rakastettunsa joutuu uhriksi, on pakko toimia ja nopeasti.
Tunkeutuminen palatsin sokkeloihin merkitsee Gregille myös matkaa omiin sisäisiin ulottuvuuksiin. Kuka hän todella on? Millaista on ylittää pelon ja pahuuden rajat? Mitä tarkoittaa rakkaus? Matka mullistaa kaiken lopullisesti – ja jännitys tihenee tehokkaasti.
Tim Powers on saanut aiemmasta tuotannostaan Philip K. Dick Memorial Award -palkinnon.
Arvosana kirjalle
Tim Powers
Yhdysvaltalainen Tim Powers on syntynyt vuonna 1952 Buffalossa New Yorkin osavaltiossa. Hän muutti vanhempiensa kanssa seitsenvuotiaana Kaliforniaan, jossa hän nykyisinkin elää vaimonsa Serenan kanssa. Kirjailijan työnsä ohessa Powers on opettanut kirjoittamista. Anubiksen portit (1983) voitti ilmestyessään Philip K. Dick -palkinnon. Fantasiaa ja historiaa yhdistävä aikahyppy 1810-luvun Englantiin on monien mielestä Powersin parhaita teoksia. Nimityksen ”steampunk” keksi vuonna 1987 K. W. Jeter luonnehtimaan Anubiksen porttien tapaisia viktoriaaniseen aikaan sijoittuvia fantasia- ja tieteisromaaneja.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Kirjayhtymän science fiction -sarja -kirjasarja
Sarja sisältää 47 teosta.
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 109
Viestit 1674
Tutustuin Powersiin lukemalla mestarillisen Anubiksen portit, ja jatkoin sitten tällä kirjalla. Paheiden palatsi ei ihan pärjää edeltäjälleen, mutta kyseessä on todella hieno ja viihdyttävä kirja. Romaani muistuttaa Anubista vauhdikkaallla juonellaan, hyvin kuvatulla päähenkilöllään ja onnistuneella lopetuksellaan. Ydintuhon jälkeinen Kalifornia on myös kiinnostava tapahtumapaikka, ja kirja on alle 300-sivuisena sopivan lyhyt. Annoin neljä tähteä, mutta mietin vähän viittäkin. Palkittu Paheiden palatsi on itsenäinen teos eikä kuulu mihinkään sarjaan.