Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson (s. 1975) on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija. Hän kirjoitti loppuun Ajan Pyörän Robert Jordanin kuoltua. Sandersonin omia kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli ... (lisää)

Cosmere-maailmankaikkeus

Lähettänyt 2 vuotta sitten :: Darkki
Darkki avatar
Cosmere on Brandon Sandersonin luoma maailmankaikkeus, johon hänen kirjansa perustuvat. Brandonin mukaan ei tarvitse ymmärtää tätä maailmankaikkeutta, jotta voi nauttia kirjoista ja kirjasarjoista, koska kirjasarjat ovat juoneltaan itsenäisiä. Lukijan kannalta ei siis ole suoraan väliä kuinka entuudestaan on lukenut Brandonin muita kirjoja tai kirjasarjoja. Myöskään ei voida suoraan suositella tarkkaa lukujärjestystä Brandonin kirjoihin (ainakaan vielä), jotka perustuvat eri maailmoihin, sillä eri maailmojen juonet eivät suoraan ole vuorovaikutuksissa keskenään. Toki maailmojen sisällä tapahtuvat tarinat on suositeltavaa lukea kronologisessa järjestyksessä :)

Mikä tekee tästä maailmankaikkeudesta kuitenkin kiehtovan on niille lukijoille, jotka lukevat paljon Brandonin kirjoja. Kirjailija nimittäin alun perin tarkoituksella lisäsi kirjoihinsa salaisia viitteitä, jotka nitovat nämä eri maailmoissakin tapahtavat tarinat yhteen ja samaan maailmankaikkeuteen, ja näin kirjojen taustajuonet myös välillisesti vaikuttavat toisiinsa.

Brandon Sanderson: Many years ago, before I was even published, I had an idea. A crazy, ambitious idea. An idea for a large interconnected universe of fantasy series where the fundamentals of magic and cosmology were the same, but the stories were all separate. A “hidden epic” so to speak, where the longer the books were published, the more readers became aware of these little connecting threads.


Brandonin oli alun perin tarkoitus pitää tämä Cosmere salassa lukijoilta antaen vain viitteitä johonkin isompaan, joka ei käy suoraan ilmi kirjojen tapahtumista. Salassa tämä ei kuitenkaan pysynyt kauaa, sillä lukijat huomasivat näitä viittauksia ja Cosmeren vaikutus kirjojen tapahtumiin tuli julki.

My original plan was for all of this to remain shadowed and hidden for many years. I severely underestimated the enthusiasm of readers for digging into these tidbits and making connections. Indeed, my second book wasn’t out before people began to ask after some of the secrets I’d embedded into them.


Jos olet juuri lukenut tai ehkä jopa vasta aloittamassa lukemaan juuri suomennettua Usvasyntyinen -kirjasarjaa, niin ei kannata liiaksi pohtia mitenkä tämän kirjasarjan juonet voisivat liittyä Cosmeren tapahtumiin :) Voin melkein vakuuttaa, että lukemalla lisäksi jonkin toisen Brandonin kirjasarjan, alkaa tämä maailmankaikkeus vähitellen hahmottua... ja jos ei hahmotu, niin ei silläkään ole väliä! Pääasia on nauttia juuri kyseisestä kirjasta ja juonenkäänteistä :)

The further I go, the more the stories will bleed into one another—as the eventual goal of the Cosmere is to show how these varied and different cultures interact on the large scale. But I intend to be very clear with fans which books deal with the Cosmere at large, and which are more focused on their own world and characters.


Niille, jotka kuitenkin ovat lukeneet paljon Brandonin kirjoja, voi seuraavasta kirjailijan lainauksesta olla kutkuttavaa hyötyä, jos yrittää löytää näitä Cosmeren maailmankaikkeuden yhtäläisyyksiä kirjasarjojen välillä :) Laitan tämän vielä varmuuden vuoksi linkin taakse, vaikkei tämä nyt suoraan olekaan spoileri.

[Juonipaljastuksia]
(luettu 225 kertaa)
Vastaa

Aiheeseen liittyviä muita keskusteluja

Ajan sankari (Usvasyntyinen, #3)Kirja: Ajan sankari (Usvasyntyinen, #3)
Pohdintaa kirjan loppuratkaisusta
Darkki 2 vuotta sitten
| 2 kommenttia (Jouni 1 vuosi sitten)
Paikalla 60 vierailijaa
Uusin jäsen: Jenna Mäkilä
Jäseniä yhteensä: 9876