Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä - Stephen King6

Kirja-arvio :: Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä

Kirjoittanut Jehudiel

Pidän kovasti tämän kirjan tyylistä kertoa kirjoittamisen taidosta. Kingin opas aloitteleville (ja miksei vähän vanhemmillekin) kirjailijoille on persoonallisesti kirjoitettu, viihdyttävä ja perinpohjainen olematta silti pilkuntarkka. Kielioppiasita käsitellään hauskasti mutta samalla tomerasti ja ammattimaisesti. Kyllä huomaa Kingin olevan ammattilainen tällä alalla! Tämä kirja on minun mielestäni Kingin parhaimmistoa, vaikka se onkin pelkkä opas. Se on persoonallinen, viihdyttävä ja asiansa tunteva kirja, jonka avulla kuka tahansa voi oppia kirjoittamaan jos vain ottaa asiansa vakavasti.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Runot suomentanut Riku Juti.

1. painos: Tammi, 2000. Kansi: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Loisto, 2006. Nidottu.
3. painos: Tammi, 2018. Uusi kansikuva. Sidottu.

Locus-palkinto (paras tietokirja) 2001.

Stephen King, ”kauhun kuningas”, ei esittelyä kaipaa. Hänen nelisenkymmentä teostaan ovat lähes poikkeuksetta olleet kansainvälisiä bestsellereitä. Hän on myös kokeillut epäsovinnaisempia teostyyppejä kuten jatkokertomusta (Kuoleman käytävä 1–6) ja internet-romaania.

Monet Kingin lukijat ovat varmasti ihmetelleet, miten hän sen oikein tekee. Kirjoittamisesta tarjoaa kysymykseen vastauksia. Se on suunnattu ennen kaikkea aloittelevalle kirjailijalle, ja sisältää runsaasti hyödyllisiä ja rohkaisevia käytännön neuvoja sekä kieliasioista että juonenkuljetuksesta, työtilojen ja -aikojen järjestämisestä ja kustantajan lähestymisestä. Lisäksi King kertoo, mitkä ovat kirjailijan työkalut ja miten niistä on pidettävä huolta.

Teoksen aloittaa sarja eläviä ja väkeviä muistoja lapsuusvuosista, koulusta ja opiskelusta sekä niukkuuden vuosista ennen ensimmäisen romaanin, Carrien, ilmestymistä. Niistä päätellen King eli Stephen Kingin maailmassa jo paljon ennen kuin siitä tuli tavaramerkki.

Teos päättyy koskettavaan kuvaukseen siitä, miten hänen voittamaton tarpeensa kirjoittaa kannusti häntä hänen toipuessaan vakavasta onnettomuudesta ja palautti hänet elämään.

"Klassikko, ainoa lajissaan" – The Wall Street Journal

"Kingin Kirjoittamisesta tarjoaa hienoja hetkiä. Sitä lukiessa King rinnastuu Beatlesiin. Kummatkin nousivat nopeasti maineeseen. Kummatkin käyttivät suosiotaan kasvaakseen, kokeillakseen, oppiakseen. Ja King tekee edelleen niin, kertoo tarinoita kaikkien näiden vuosien jälkeen." – USA Today