Uinuvien kirjojen kaupunki - Walter Moers10

Kirja-arvio :: Uinuvien kirjojen kaupunki

Kirjoittanut Jackalbury

Uinuvien kirjojen kaupunki on jokaisen lukijan ehdoton suosikki. Se on kirja kirjoista ja lukemisesta ja samalla antaa uuden näkökulman Walter Moersin Zamoniaan. Hildegunst von Mythenmetz on hauska ja samastuttava päähenkilö. Moers käsittelee kirjallisuuden eri osapuolia, mutta suuresti siitä saatavaa valtaa.

Hildegunst saa runonkummiltaan tämän kuolinvuoteella koko Zamonian täydellisimmän tekstin, jonka ajamana hän matkustaa Kirjalistoon, Uinuvien kirjojen kaupunkiin ja Zamonian kirjallisuusmaailman sydämeen. Maailman mahtavin teksti vie hänet Phistomefel Smeikin, Kirjainasiantuntijan ja Kirjaliston salainen valtiaan luokse, joka syöksee Hildegunstin tekstin takia alas Katakombeihin, sillä teksti on liian mahtava annettavaksi sen tai sen lukijoiden liikkua maan päällä. Hildegunst joutuu vaaralliselle matkalle takaisin päivänvaloon halki katakombien. Tämän vaelluksensa aikana Hildegunst kohtaa niin Spinxxxit, kammokirjakkaat, kirjanpyytäjät päätyen lopulta vastakkain Katakombien herran, mahtavan Varjoruhtinaan kanssa.

Uinuvien kirjojen kaupunki on ylistys kirjoille ja tarinoille ja luomisvoimalle. Samalla se on myös oma versionsa Monte Criston kreivistä. Lukijalle hauskaa aivojumppaa ovat kirjaan piilotetut anagrammiset oikeiden kirjailijoiden nimet. Myös arkkivihollisen, Phistomefel Smeikin etunimi on anagrammi sanasta Mephistofele, Faustin demonin mukaan. Ihan vihjeenä että Golgo Ohjann van Fontheweg on anagrammi nimestä Johann Wolfgang von Goethe. Suosittelen Uinuvien kirjojen kaupunkia jokaiselle, joka on Lukija ja on pitänyt Moersin tyylistä aiemminkin.

Arvosana: 10.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?
Kirja-arvion palautteet +1


Uinuvien kirjojen kaupunki

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Marja Kyrö. Sidottu, kansipaperi.

Uskomaton seikkailueepos vie matkalle tarunhohtoiseen Kirjalistoon.

Hildegunst von Mythenmetz, zamonialaislohikäärme ja nuori kirjailija, saa runokummiltaan perinnöksi Zamonian kirjallisuuden mahtavimman tekstin – täydellisen käsikirjoituksen, joka kääntää lukijansa maailman ylösalaisin. Lohikäärme joutuu tekstin lumoihin ja lähtee siltä istumalta tarunhohtoiseen Kirjalistoon – Uinuvien kirjojen kaupunkiin – etsimään tekstin salaperäistä kirjoittajaa. Kirjalisto on täynnä kirjallista väkeä: kirjakauppiaita, antikvariaatteja, kustantamoita, kirjallisuusagentteja, nälkiintyneitä runoilijoita, haamukirjoittajia. Mitä syvemmälle kaupungin uumeniin Hildegunst ajautuu, sitä vaarallisemmaksi hänen kulkunsa käy...