Apina ja Uusikuu - Viivi Hyvönen10

Kirja-arvio :: Apina ja Uusikuu

Kirjoittanut Quatermass

Yksi kaikkien aikojen lempikirjojani. Tulen lukemaan tämän vielä monta kertaa, sillä en usko että yksi kerta riittää koko rikkaan tarinan ymmärtämiseen. Minulla kesti pitkään tajuta mikä tässä kirjassa oli niin erilaista. Sitten ymmärsin sen: Hyvönen ei missään vaiheessa aliarvioi lukijaa. Mitään ei väännetä rautalangasta, ei selitetä liikaa. Sen sijaan että maailma rakennettaisiin pala palalta lukijan silmien eteen, se onkin jo valmis kaikessa syvyydessään, ja lukija saa nähdä ja kokea sen hahmojen kautta. Olen kuullut valitettavan että toimintaa ja juonenkäänteitä olisi liikaakin. Minusta niitä on juuri sopivasti. En siltikään saanut vaikutelmaa että tapahtumia olisi väkisin ängetty mukaan, vaan tarina on alusta loppuun täydellisen sulavaa ja soljuvaa. Hahmoilla on persoonaa. Jopa vähäpätöiset sivuhahmot ovat valtavan kiinnostavia, ja jättivät toivomaan että heistä olisi kuullut lisää. Hanuman itse on elämää suurempi henkilö. En halua kertoa juonesta yhtään enempää kuin mitä takakannen teksti paljastaa. En tainnut edes lukea sitä, älkää tekään. Kokekaa tarina itse.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Apina ja Uusikuu

Kansi: Sami Saramäki. Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2009, Kuvastaja-palkinnon lyhytlistalla 2009.

Lohduton, eristetty Kaupunki.
Ihmisapina Hanuman ja trenssitakkinen kolmikko.
Salaperäinen Eesau ja suloinen Luna.

Tervetuloa Dystopoliiseen, apinoiden asuttaman kaatopaikan ja aavan meren eristämään kaupunkiin, jossa pätevät omanlaisensa kirjoittamattomat mutta kirjallisuuteen kietoutuneet lait. Yksityisetsivä Hanuman rakastuu, pettyy ja joutuu kohtaamaan sekä menneisyytensä varjot että joukon trenssitakkisia muukalaisia etsiessään syyllisten ohella omaa identiteettiään. Tarvitaan vain yksi toimeksianto, joka muuttaa kaiken.

Apina ja Uusikuu on samaan aikaan surumielinen selonteko kaihoisasta rakkaudesta, savuun verhoutunut veijaridekkari ja fantastinen sukellus surrealistiseen tarinoiden todellisuuteen. Se on myös hienovireinen tieteiskertomus ihmisistä ja apinoista, joiden kohtalo ei ole heidän omissa käsissään.

LL Viivi Hyvönen (s. 1981) julkaisi esikoisteoksensa Etsijä vain 14-vuotiaana vuonna 1995. Hänen toinen fantasiaromaaninsa Mahlaa suonissaan ilmestyi 1999.

”Tulevaisuuden arvoitukselliseen kaupunkiin sijoittuva film noir -sävytteinen taidonnäyte, josta löytyy viitteitä lukemattomiin kirjallisuuden, musiikin ja elokuvan klassikoihin.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati