Elric Melnibonélainen (Elric #1) - Michael Moorcock10

Kirja-arvio :: Elric Melnibonélainen

Kirjoittanut Jussi

Tämä synkkä romaani on ajallisesti Elric-saagan ensimmäinen osa ja toimii johdantona kaikille muille sarjan kirjoille. Se on myös ainoa, jossa näemme Elricin hallitsemassa keisarina valtaistuimellaan. Minä suosittelen vahvasti teosta, se on pakkoluettavaa kaikille fantasian harrastajille. Albiinosta Elricistä sieluja syövine miekkoineen on tullut yksi genren arkkityypeistä. On usein vaikea sanoa, onko tämä Ikuisen Sankarin inkarnaatio hyvis vai pahis. Suomennettu kirja antaa onnistuneen kuvan sarjasta, se on Elric-seikkailu parhaimmillaan. En keksi muuta negatiivista sanottavaa kuin sen, että Myrskyntuoja-miekka nähdään vasta aivan lopussa, eikä sen kyvyistä saa vielä täyttä kuvaa. Elric Melnibonélainen on upeasti kirjoitettu tarina, jossa tapahtuu koko ajan jotakin. Moorcockin mielikuvituksen rikkaus tulee hyvin esille, ja teos tuntuu olevan kokonaan vapaa Tolkienin vaikutuksesta. Tyylilajiksi voisi sanoa miekan & magian, mutta kirjailijalla on täysin oma otteensa. Suomennoksesta löytyvää Petri Hiltusen kuvitusta katselee ihan mielellään.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Elric Melnibonélainen

Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Kannen kuva ja sisäsivujen kuvitus: Petri Hiltunen. Nidottu.

Seiun-palkinto 1986 (koko sarjalle).

Kalmankalpea ja hehkuvasilmäinen

Tämä on tarina Elricistä, sittemmin Naisensurmaajaksi kutsutusta; hänen rakkaudestaan Cymoriliin ja hänen vihastaan serkkuaan Yyrkoonia kohtaan. Vihasta, joka syöksi Uinuvan Kaupungin jyristen liekkeihin Nuorten Kuningaskuntien valtaajien tuhoamana.

Elric, punasilmäinen albiino, hiipuvien mahtien perillinen, voimiltaan oikukas, mystisten yrttien ravitsema. Sankari, joka ei tuntuisi rooliinsa sopivan.

Hänen tarinansa kertoo hirviömäisistä tunnekuohuista ja kunnianhimosta, velhoudesta ja petturuudesta, piinasta ja pelottavasta hekumasta – seikkailu, jonka Elric muistaisi vain pimeimmissä painajaisissaan...