Kirja-arvio: Prefekti

Kirjoittanut Vumpalouska - 4.0

Kirja on arvosanansa alarajoilla, ja harkitsin pitkään kolmea tähteä. Lopulta kuitenkin päädyin neljään, lähinnä siksi että Reynolds on niin hyvä kuvaamaan tulevaisuuden vempaimia ja teknologiaa, joista pidän kovasti. Tämä ei kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa, että tämä on Reynoldsin tähän mennessä julkaistuista kirjoista kaikkein kehnoin. Aiemmista kirjoista tuttu tähtitieteellisen suuri mittakaava ja "sense of wonder" ovat jääneet paljon vähäisemmälle, ja tarina liikkuu paljon pienemmissä piireissä. Lisäksi paikoitellen kliseinen juoni tuntuu päättyvän jokseenkin kesken, vaikkei lopputuloksesta enää siinä vaiheessa suuria epäilyksiä olekaan. Kaiken kaikkiaan kirja on ihan toimiva, mutta putoaa viime kädessä keskinkertaisuuden suohon... Eipä sillä, "keskinkertainen" ei missään nimessä tarkoita "huonoa". Mukana on silti monia Reynoldsille tyypillisiä piirteitä: parhaimmillaan kirja on kuvailevissa osioissaan, ja mieleeni ovat jääneet erityisesti Thalian vierailut kummallisissa Habitaateissa. Ääridemarkistinen (demokraatti-anarkistinen) Timanttivyö on melkoisen värikäs ja kummallinen paikka, joka kaikessa utopistisuudessaankin vaikuttaa monin tavoin ikävämmältä paikalta kuin myöhemmistä kirjoista tuttu Ruostevyö. Koska tämä tarina sijoittuu Ruttoa edeltävään aikaan, kaikki on paljon silotellumpaa ja ja puhtoisempaa kuin muissa kirjoissa, mutta pinnan alla on yhä mukana Reynoldsille tyypillinen "inhottelu", jossa kaikkein vapaamielisinkin habitaatti on helppo nähdä lähestulkoon painajaismaisena paikkana.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Prefekti

Alastair Reynolds Julkaistu: heinäkuu 3, 2009
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiavaruusooppera

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Hannu Tervaharju. Like-scifi.

1. painos: Like, 2009. Nidottu.
2. painos: Like-pokkari, 2018. Uusi kansikuva.

BSFA-palkintoehdokas 2008.

TÄHTIENVÄLISESSÄ TRILLERISSÄ MIKÄÄN TAI KUKAAN EI OLE SITÄ, MILTÄ NÄYTTÄÄ.

Timanttivyö on omituisten voimien vallassa. Dataa häviää, habitaatteja katoaa kartalta ja näyttää siltä kuin koneet olisivat pääsemässä valtaan. Mutta kuka tuhoisaa kaappausta itse asiassa ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Aurinkojen huoneSaga: Viides kirja (Saga, #5)Saga: Kuudes kirja (Saga, #6)Poseidonin lapset (Poseidonin lapset, #3)The Force Awakens: Kuvasanakirja
Paikalla 4 jäsentä ja 69 vierailijaa
Jussi, rudi92, LordStenhammar, Timo
Uusin jäsen: Timo
Jäseniä yhteensä: 8641