Yhteyksiä (Galaxy Scifi #10) - Ian Watson5

Kirja-arvio :: Yhteyksiä

Kirjoittanut Eija

Tarinaa leimaa vahvasti 1960 lukulaisuus. Huumeet, vieras rotu Nevadan autiomaassa, unelma pääsystä tähtiin ja taustalla myös Vietnamin sota ja suurvaltojen kylmä sota. Kirjassa on kolme erillistä tarinaa, joiden pohjana on kielen tutkiminen ja kehittäminen. Tapahtumat nivoutuvat lopulta yhteen, josta tulee yksi kokonaisuus. Alkupuoliskolla joutui pakottamaan itsensä lukemaan. Kerronta on melko tasapaksua ja kielitiede aiheena ei herättänyt mielenkiintoa. Kirjan loppupuolisko oli hieman parempaa, kun päästiin ratkaisuvaiheisiin. Arvosana 2½

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Yhteyksiä

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Veikko Rekunen. Päällys: Kari T. Leppänen. Nidottu.

Nebula-palkintoehdokas 1975.

Englantilaisen tutkimuslaitoksen laboratorioissa opetetaan lapsille outoja uusia kieliä suljetuissa elinympäristöissä. Brasiliassa odottaa patoaltaan tuoman tulvan alle jäävä intiaaniheimo jumalansa uudelleensyntymistä. Ja samaan aikaan kohtaa ihminen ensimmäistä kertaa vieraan älyn kun muukalaisten avaruusalus asettuu maata kiertävälle radalle. Kaikki nämä juonteet nivoutuvat yhteen sillä kaiken takana on sama tarkoitus: Pyrkimys päästä sisälle ihmisen mieleen, tunkeutua sisäavaruuteen ja edetä sitä kautta kohden tajunnan rajoja ja tietoisuuden korkeampia tasoja.

Yhteyksiä
on romaani niin kielestä ja kommunikaatiosta kuin antropologiasta ja ekologiastakin. Siinä yhdistyvät perinteinen tieteisromaani ja 1960-luvun mukanaan tuomat uudet ajatukset. Se sai ilmestyessään ranskalaisen Prix Apollo -palkinnon ja on yhä yksi tieteiskirjallisuuden huimimmimsta ensiromaaneista.