Kärpästyttö - Frances Hardinge8

Kirja-arvio :: Kärpästyttö

Kirjoittanut tintti89

Tähän kirjaan on selkeästi käytetty aikaa ja mielikuvitusta. Juonessa tapahtui melkoisia käänteitä, joita ei pystynyt ennalta arvaamaan. Se eteni sujuvasti eteenpäin, minkä lisäksi kirjasta löytyi vertauksia myös nykyajan maailmaan, jos oikein tarkkaan luki. Kirjoitustyyli oli aivan ihana, humoristinen ja kekseliäs samaan aikaan. Päähenkilöitä oli kirjassa useita, minkä lisäksi vähän pienemmät ja isommatkin roolit tulivat kyllä tutuiksi. Kaikkiin henkilöihin oli selkeästi käytetty aikaa, aina nimen keksimisestä pieniin luonteenpiirteisiin. Itse päähenkilö Musca oli välillä hieman lapsellinen ja ärsyttävä, mutta kasvoi hienosti kirjan edetessä. Hanhesta isot pisteet kirjailijalle! (Vaikka aluksi hanhi tuntuikin aivan turhalta hahmolta..) Kirjan loppu oli melko ennalta-arvaamaton. Se jäi tavallaan kesken, sillä sen perusteella kirjaan voisi tulla myös jatko-osa. Kirjailija oli käyttänyt paljon vaivaa sekä henkilöiden että paikkojen nimien keksimiseen. Myös metaforat olivat lähes kaikki lähtöisin kirjailijan omasta päästä, ja niitä olikin kirjassa sitten paljon! Suosittelisin kirjaa lämpimästi kaikille fantasian ystäville. Vaikka kirjan kansi ei ehkä pahemmin houkuttele, on sisältö sitäkin parempi.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kärpästyttö

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Pirkko Biström. Sidottu.

Branford Boase Award 2006, School Library Journal Best Book Award 2006. Guardian-lastenkirjallisuuspalkinnon ehdokas 2006.

Isänsä kuoleman jälkeen orvoksi jäänyt Musca Mye pakenee kotikylästään Corpista, jonka ulkopuolella hän ei ole koskaan käynyt. Paluu entiseen käy hetkessä mahdottomaksi: kylän mylly roihuaa ilmiliekeissä, ja oppaakseen tyttö on vapauttanut kyläläisten vangitseman veijarin. Yhdessä kiehtovia sanoja viljelevän tarinankertoja Eponymius Clentin ja äkkipikaisen hanhensa Saraseenin kanssa Musca suuntaa kohti suurta Mandelionin kaupunkia.

Kaksitoistavuotias Musca osaa lukea, mutta valtakamppailujen riipomassa Hajonneessa Valtakunnassa kirjoja ja kirjaimia kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa. Jollain kaupungin kolkalla toimii laiton kirjapaino, jossa painetaan vallanpitäjissä levottomuutta herättäneitä kapinallisia tekstejä.

Muscan kyky luritella tarpeen tullen valheita koituu onneksi, sillä vaarallisen kaupungin kadut ja kelluvat kahvilat vilisevät huijareita, pettureita ja luopioita. Kun Mandelionin kaduilla jahdataan salaliittoa suunnittelevia vehkeilijöitä, Musca hakee paikkaansa vallasta kamppailevien ammattikiltojen keskeltä. Samalla hän saa kuulla isästään, joka jätti vuosia sitten kaupungin taakseen tuntemattomasta syystä.

Kärpästyttö on englantilaisen Frances Hardingen esikoisteos. Kielellisesti ansiokas, hulvaton romaani on mielikuvituksen lennokasta juhlaa, jossa tartutaan haastavaan aiheeseen: miksi vallan väärinkäyttäjät tahtovat aina tuhota ihmisten oikeuden kieleen ja kirjallisuuteen?