Maaginen kaukoputki (Universumien tomu #3) - Philip Pullman10

Kirja-arvio :: Maaginen kaukoputki

Kirjoittanut Jackalbury

Loistavan fantasia trilogian huipennus. Maaginen kaukoputki antaa arvoisensa lopun tarinalle joka on kulkenut Kultaisen kompassin ja Salaperäisen veitsen halki. Kirja oli mielenkiintoinen ja jännittävä, Haamut ja maailmojen välillä hyppiminen nousivat tärkeämmiksi kuin aiemmin. Lisäksi retki Kuoleman maahan ja siellä paljastuneet asiat selittivät hieman asioita. Mielenkiintoinen henkilö oli Salaperäisessä veitsessä esiintynyt tiedenainen Marlowe. Suuri lopputaistelu ja Kaikkivaltiaan paljastuminen huipensivat hienon tarinan, mutta kaunein ja hienoin kohta oli Lyran ja Willin kohtalo niiden outojen otusten maailmassa. Hieno kirja ja suosittelen kaikille ketkä etsivät ajatuksia herättävää luettavaa ja sykähdyttävää lukukokemusta. Arvosana: 10.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Maaginen kaukoputki

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Helene Bützow. Kannen kuva: Eric Rohman. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Markko Taina. 3. painos 2003. 4. nidottu painos 2007. Elokuvakantinen painos 2007. Uusi sidottu painos 2018, Otava.

British Book Awards Children’s Book of the Year 2000, World Fantasy -palkintoehdokas 2001, kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiaromaanit) 2001, Whitbread Book of the Year -palkinto 2002, YRCA-Intermediate -palkintoehdokas 2003, vuonna 2019 The Guardianin listalla The 100 best books of the 21st century sijalla 6.

Rouva Coulter on siepannut Lyran vangikseen ja vaivuttanut hänet uneen yrttilääkkeillä. Kun Lyra herää, hän tietää heti, mitä uni merkitsee: hänen ja Willin on lähdettävä Kuolleiden maahan ja pelastettava Roger, Lyran ystävä. Tehtävä on vaarallinen ja miltei mahdoton, kukaan ei ole koskaan palannut Kuolleiden maasta. Willillä on salaperäinen veitsi, jolla voi leikata ikkunan mihin tahansa maailmaan. Mutta kuten Iorek Byrnison sanoo, veitsellä voi tehdä myös rajatonta vahinkoa. Ja mitä oikein on Tomu – mikä on sen perimmäinen merkitys? Ratkaiseva osa arvoituksen selvittämisessä on tohtori Mary Malonella, joka tutkii Varjohiukkasia. Mary rakentaa kaukoputken ja pystyy näkemään Tomun.

Maaginen kaukoputki on trilogian huima päätösosa, kertomus maailmojen välisestä kamppailusta, jossa kaikkien kohtalo riippuu kahden nuoren, Lyran ja Willin, vaikeasta ratkaisusta.