Pastellikaupunki (Galaxy Scifi #13) - M. John Harrison4

Kirja-arvio :: Pastellikaupunki

Kirjoittanut Thialfi

Pastellikaupunki on kirjoitettu kuin viimeiseksi fantasiatarinat lopettavaksi tarinaksi. Kertomus sijoittuu aikojen loppuun ja kerronta sisältää pinnan alla arvostelua oman ajan yhteiskunnan arvokäsityksiä ja alan kirjallisuutta kohtaan. Todella ajaton klassikko teos ei ole. Kirjoitusajankohta tulee liikaa esille tunnelmassa ja käsittelytavassa. 60- ja 70-luvulla oli tapana kirjoittaa järkiperäistettyä fantasiaa ja teoksen kaavan mukaisia fantasiaromaaneja. Kirjoittajan tausta uuden aallon tieteiskirjallisuudessa tulee esille kaiken ankeassa harmaasävyisyydessä ja esimerkiksi hylätyn vaimon kohtauksessa. Harrison ei ole vienyt arvosteluaan loppuun asti, teos ja sen loppuratkaisu on periaatteessa kaupallisten vaatimusten mukainen. Kirjailija ei tunnu itse uskoneen kaikkeen mitä on kirjoittanut. Myöhemmissä teoksissaan Harrison ei ole tyytynyt kompromisseihin. Kiintoisaa vanhaa scifiä julkaisevan taskukirjasarjan osana teos toimii hyvin, ja myös suoraviivaisen fantasiatarinan ystävä voi lukea teoksen mielellään. Kaksi ja puoli tähteä.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Pastellikaupunki

Alkuteos ilmestynyt 1971. Suomentanut Leena Peltonen. Kannen kuva: Kari T. Leppänen. Nidottu.

Etäisessä tulevaisuudessa, aikojen lopussa, kukoistaa Viriconium, Pastellikaupunki, maan viimeisen kulttuurin keskus, jota nuori kuningatar Jane, Methvet Nian, hallitsee ja jonka viimeiset sankarit valmistautuvat epätoivoiseen puolustukseen tuhon ja kaaoksen voimia vastaan. Taistelua käydään kauan sitten kadonneiden sivilisaatioiden raunioilla jo ammoin menetetyn teknologian tuottamin asein joiden toimintaperiaatteet on kauan sitten unohdettu ja toisaalta miekoin ja keihäin, jousin ja nuolin.

Pastellikaupunki on kirjoittajansa, vuonna 1945 syntyneen M. John Harrisonin, nuoruudentyö mutta yhä yksi hänen muistettavimmista romaaneistaan. Se on yksi modernin brittiläisen tieteiskirjallisuuden keskeisistä teoksista ja sen vaikutus näkyy selkeänä useimpien 1970- ja 1980-luvulla aloittaneiden brittikirjailijoiden sf-tuotannossa.