Arthur Gordon Pymin selonteko - Edgar Allan Poe8

Kirja-arvio :: Arthur Gordon Pymin selonteko

Kirjoittanut Eija

Arthur Gordon Pymin selonteko on hyvä kirja. Suomennokseen on saatu välitettyä taitavasti kirjoitusajankohdan henki. Teksti ei ole liian vanhakantaista vaan sopivasti, niin että tunnelma välittyy hienosti. Yllätyin positiivisesti, koska en odottanut kirjalta suuria. Poe osaa taidokkaasti kuvailla ihmismielen tuntemuksia kriisitilanteissa. Tarina oli pääosin jännittävä ja kiva lukea. Muutama suvantovaihe oli kun kerrottiin yksityiskohtaisesti laivan oikeaoppista lastausta ja muuta merenkäyntiin liittyvää. Etelämantereen eläimistöäkin kuvattiin tarkasti. Luin Jaana Kapari-Jatan suomentaman uusintapainoksen.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Arthur Gordon Pymin selonteko

Alkuteos ilmestynyt 1838.

1. laitos: Gordon Pymin kertomus. Kirjapaino-Oy Valo, 1903.
2. laitos: Valtameren salaisuus: Kertomus oudoista seikkailuista ja kolkoista kohtaloista kahdella purjelaivalla sekä kuvaus ihmeellisestä lämpimästä merestä, villistä raakalaiskansasta ja saaristosta etelänavan ympärillä. 1–2. Kirja, 1915. Suomentanut V. Pekander. 50 pennin kirjasto 12–13.
3. laitos: Arthur Gordon Pymin selonteko. Teos, 2008. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Graafinen suunnittelu Dog design. Sidottu.

Nuoren Arthur Gordon Pymin matka alkaa salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa ja jatkuu vääjäämättömästi yhä suurempia seikkailuja kohti. Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat – rakkaus, kuolema, tuska, ilo – ovat läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen yhtä tuoreina ja koskettavina.

Edgar Allan Poen Kootut kertomukset (Teos, 2006) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Kootuista kertomuksista suomalaiselle lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Arthur Gordon Pymin selonteossa Jaana Kapari-Jatan käännöksen myötä.