Nova (Galaxy Scifi #9) - Samuel R. Delany6

Kirja-arvio :: Nova

Kirjoittanut Eija

Illyrion on aine, jolla yksittäinen ihminen pystyy hallitsemaan galakseja. Tätä ainetta sankari Lorq von Ray lähtee miehistöineen hakemaan räjähtävästä tähdestä. Kirja on avaruusoopperaa ja periaatteessa ihan hyvä, mutta kerronta on jotenkin töksähtävää ja henkilöitä ei ole tarpeeksi kuvattu. Tiettyjen hahmojen puhetyyli on ärsyttävän vaikea lukuista.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Nova

Alkuteos ilmestynyt 1968. Suomentanut Pekka Markkula. Kannen kuva: Kari T. Leppänen. Nidottu.

Hugo-palkintoehdokas 1969.

Räjähtävän tähden, novan, sydämessä odottaa löytäjäänsä maailmankaikkeuden äärimmäinen energianlähde, jota tavoittamaan syöksyy Lorq von Ray miehistöineen kuin kapteeni Ahab Moby Dickin perään. Mutta heidän avaruusseikkailunsa on vain yksi juonne tässä moniulotteisessa romaanissa, jonka todellinen suuruus piilee sen myyttisissä ulottuvaisuuksissa. Sen on yhtä lailla avaruusooppera kuin Prometheus-tarina tai Graalin Maljan etsintäkin. Samoin se on mahdollista lukea utopiana mutta ei perinteisen staattisena ja pysähtyneenä vaan kasvavan ja jatkuvasti muuttuvan kulttuurin kuvauksena.

Nova on teos, jonka arvostus ja merkitys on vuosikymmenien kuluessa vain kasvanut ja tänään se nähdään 1980-luvun cyberpunk-suuntauksen merkittävänä edelläkävijänä ja sen kirjoittaja yhtenä aikamme tärkeimmistä tieteiskirjailijoista.