Avaruuden portti - Frederik Pohl10

Kirja-arvio :: Avaruuden portti

Kirjoittanut Eija

Avaruuden portti oli paljon parempi kuin ennalta osasin odottaa. Se on kertomus miehestä, joka saa tilaisuuden lähteä saastuneesta Maasta koettamaan onneaan avaruuteen. Avaruusmatkojen tukikohtana on mystisen Heechee kansan jäljiltä jättämä asteroidi avaruusaluksineen, joita ihmiset käyttävät nyt tutkimusmatkoillaan. Tarina on kerrottu minäkertoja Robinette Broadheadin näkökulmasta ja kerronta vuorottelee kahden ajanjakson välillä. Broadhead on itsekäs ja epämiellyttävä henkilö, mutta se kuuluu tässä tapauksessa osana tarinan hyvyyteen. Teos on hyvin kerrottu, mielenkiintoinen ja vetovoimainen. Kirja on juuri sopivan mittainen ja siinä on selvä lopetus, vaikka jatko-osiakin tarinalla on. Heechee kansan arvoituksesta olisin halunnut tietää enemmän, mutta kaikkea ei voi saada ja yhteen kirjaan ei olisi enempää mahtunutkaan.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Avaruuden portti

Alkuteos ilmestynyt 1977. Suomentanut Rauno Ekholm. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.

John W. Campbell -palkinto 1978, Hugo 1978, Locus 1978, Nebula 1977, Prix Apollo 1979.

Aurinkokuntamme rajoilla sijaitsee Tukikohta, josta arvoituksellinen Heechee-kansa on kerran lähtenyt retkille kohti tuntemattomia päämääriään. Nyt heistä on enää jäljellä muutamia luolamaisia majoja eri planeetoilla – sekä käyttökunnossa oleva mahtava avaruuslaivasto. Paha vain, alukset ovat valmiiksi ohjelmoituja: niillä tehty matka olisi sananmukaisesti hyppy tuntemattomaan.

Mutta ahneella maapallolla riittää seikkailijoita joka lähtöön. Yksi heistä on Robinette Broadhead, New Yorkin Ison Kuplan alla asuva miekkonen, intellektuelli ja saamaton naisten naurattaja. Siitä asti kun Robinette kuusivuotiaana näki Cheyennen markkinoilla ”aidon” Heechee-majan pyörryttävine rikkauksineen, hän on halunnut ruveta löytöretkeilijäksi.