Pereat mundus - Leena Krohn8

Kirja-arvio :: Pereat mundus

Kirjoittanut Varjolehti

Luonnollisen ja yliluonnollisen liukuva raja kirjavana, hyvin perusteltuna kudelmana, niin kuin vain Leena Krohn sen osaa. Kirjan sirpaleinen rakenne ei suinkaan tee siitä hataraa, vaan pikemminkin auttaa pitämään mielenkiintoa yllä ja tuomaan kirjan teemoihin runsaasti näkökulmaa. Krohnin oppineisuus ja pelottavat utopiat läjähtävät silmille alati yhtä tehokkaina, mutta valitettavan tuttuina. Sisältö on kutkuttavaa ja älykästä, mutta liian samankaltaista kuin kirjailijan muutkin teokset. Repäisisi jo!

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Pereat mundus

Pereat mundus: Romaani, eräänlainen. Graafinen suunnittelu M. Virta. Sidottu, kansipaperi. 3. painos: Teos, 2010. Nidottu.

Nuori Aleksis -palkinto 1999. Kilpaili Euroopan unionin Aristeion-kirjallisuuspalkinnosta vuonna 1999.

Otteita kirjasta on luettavissa Leena Krohnin kotisivuilla.

Sisällys:

  • Tohtori Keinolempi
  • Pian on ulsterin aika
  • Lukija
  • Jäätelökauppias
  • Fiat ars, pereat mundus
  • Jumalan rakkauden tähden

Pereat mundus on ”romaani”, joka käsittelee lopun pelkoja ja filosofioita: maailmanlopun, vuosituhannen lopun, ihmisen lopun, luonnon lopun, työn lopun, kirjallisuuden lopun, leikin lopun, rakkauden lopun...

Pereat mundus koostuu kolmestakymmenestäkuudesta luvusta tai kertomuksesta, joissa kaikissa esiintyy pää- tai sivuosassa Håkan-niminen henkilö. Kertomusten Håkanit ovat kuitenkin – useimmiten – eri Håkaneita. He elävät eri aikoina ja eri paikoissa, he ovat eri-ikäisiä, eri tavoin kovaosaisia tai eri tavoin menestyneitä ihmisiä. Kaikki he joutuvat elämässään tuntemattomille rajoille ja sulkeutuvien ovien eteen.

Toinen ”romaanin” päähenkilöistä on tohtori Keinolempi, verkossa neuvoja jakava terapeutti, jolla on hankala potilas, Håkan. Tämän päähänpinttymä on maailmanloppu.

Eräänä teoksen monista lähtökohdista on ollut Carl Sandburgin säe, joka liittyy valokuvanäyttelyyn The Family of Man: ”Maailmassa on vain yksi ihminen ja hänen nimensä on Kaikki Ihmiset.”

Pereat mundus on moniulotteista ja arvoituksellista pienoisproosaa, joka liikkuu lajien välissä ja vie lukijansa tekijän aikaisempien kirjojen tavoin ajattelun rajavyöhykkeille.