Linnunrata: Viisiosainen trilogia - Douglas Adams6

Kirja-arvio :: Linnunrata: Viisiosainen trilogia

Kirjoittanut haplotus

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Tässä "viisiosaisessa trilogiassa" oli ehdottomasti yksi osa liikaa. Neliosaisena sarja olisi saanut arvioksi neljä tähteä, mutta viimeinen tarina, Enimmäkseen harmiton, tiputti yhden pois. Kirjan lopetus jätti koko teoksesta päällimmäiseksi huonon maun, vaikka mukana olikin hyviä oivalluksia ja kaksi tarinoista vetosi kovastikin. Kaikesta huomaa, että Enimmäkseen harmiton oli kirjoitettu paljon muita myöhemmin. Adamsin kirjoitustyylin vahvin puoli, lyhyiden lukujen aiheuttama dynaamisuus, loisti poissaolollaan. Harvoin tätä sanoo, mutta tuntui että kerrontaa oli liiaksi. Kun koko tarinassa ei oikein juonta ollut ja tarina jäi sekavaksi, kerronnan määrä tuntui huimalta. Kirjailijalta taisi olla viimeistä kertomusta kirjoittaessa fokus hukassa. Ei tätä kai sarjaksi olekaan tarkoitettu. Jos olisi, ei ainakaan pitäisi tällä tavalla unohtaa joitakin henkilöhahmoja joihin aiemmin on luotu erityinen side. Myös jotkin asiat jäivät puolitiehen. Tämä ei yksittäisen tarinan lukemisessa haitannut, mutta kaikki kerralla lukiessa odotti että niihin vastattaisiin myöhemmin. Esimerkiksi hiiristä ja niiden suhteesta Arthuriin olisi halunnut lukea enemmän, samoin neljännen tarinan tärkeä hahmo Fenchurch läiskäistiin syrjään lopulta hyvin ikävällä tavalla viimeisessä kirjassa vaikka hän olisi voinut kokonaisuuden kannalta hyvinkin olla mukana.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Linnunrata: Viisiosainen trilogia

Alkukielinen kokoelmateos ilmestynyt 1997. Suomentaneet Pekka Markkula ja Jukka Saarikivi. Päällys: Heikki Kalliomaa. 10. ja 11. painos 2005. Sidottu.

Viisiosainen scifi-parodia viimein yksissä kansissa

Douglas Adams ei tiennyt mitä teki, kun hän 27-vuotiaana julkaisi hulppean esikoisromaaninsa Linnunradan käsikirja liftareille. Hurjaa verbaaliakrobatiaa pursuavasta kirjasta tuli yhdessä rysäyksestä valtava bestseller, joka poiki kuunnelman, televisiosarjan, kaksi lp-levyä ja neljä jatko-osaa.

Nyt Adamsin kirjasarja, maailman ainoa viisiosainen trilogia, on viimein julkaistu yhteisniteenä. Kirjoissa Arthur Dent, Ford Prefect ja kumppanit koluavat maailmankaikkeuden kaukaisinta kolkkaa myöten ja saavat siinä sivussa selville elämän tarkoituksen ja Jumalan viimeisen viestin luomakunnalleen.

Linnunrata sisältää teokset Linnunradan käsikirja liftareille, Maailmanlopun ravintola, Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki, Terve, ja kiitos kaloista sekä Enimmäkseen harmiton. Ne luettuasi suhtaudut tieteiskirjallisuuteen varmasti uudella tavalla: suu virneessä.