Viimeisten aikojen valtiaat III: Laulun loppu (Viimeisten aikojen valtiaat #3) - Michael Moorcock8

Kirja-arvio :: Viimeisten aikojen valtiaat III: Laulun loppu

Kirjoittanut S.T.A.R.

Moorcockin karnevalistinen tieteiskomedia muuttui kuin vaivihkaa aidosti koskettavaksi rakkaustarinaksi ja moraliteetiksi. Koko trilogia ja etenkin päätösosa käsittelee ajattomia aiheita: ihmiskunnan moraalinormeja eri aikakausina, tunteita ja niiden ilmaisun sidoksia ympäröivään yhteiskuntaan. Pystyykö kaikkivoipa ja kuolematon tulevaisuuden ihminen tuntemaan lainkaan aitoja tunteita, jos hän ei ymmärrä, mitä on menettäminen? Tämän sai ainakin Jherek Carnelian oppia kasvaessaan selkeästi trilogian aikana. Sekä Carnelianin että toisen päähenkilön, rouva Amelia Underwoodin, hahmokehitys oli kirjojen parasta ja pysäyttävintä antia, vaikka välillä mentiinkin aika parodisessa kieli poskella -meiningissä säädyttömine avaruusolentoineen ja Ajan Lopun hervottomine hahmogallerioineen (eikä vähiten nimien ansiosta)... Aikamatkustuspohdiskelut menivät nykyajan näkökulmasta melko lennokkaisiin ja jopa lapsellisiin sfääreihin, ja lati-alienien yliampuvuus oli mielestäni turha miinus, mutta kokonaisuutena osa toimi loistavana huipennuksena trilogialle.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Viimeisten aikojen valtiaat III: Laulun loppu

Alkuteos ilmestynyt 1976. Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. Päällys: Susanna Koivuneva. Galaxy Scifi 18. Nidottu.

Viimeisten aikojen valtiaat elävät kuin viimeistä päivää: huvittelevat vailla omaatuntoa, kilpailevat vailla kateutta, tuntevat kiintymystä vailla himoa, vahingoniloa vailla raivoa ja ystävyyttä vailla sääliä. Maailmanloppu lähestyy vääjäämättä, mutta kuolemattomuuden saavuttaneet ihmiset eivät ymmärrä tai viitsi pelätä. Jäljellä on vain pari valveutunutta, jotka tajuavat että ihmiset ovat suruttomalla aikamatkailullaan vioittaneet maailmankaikkeuden kudosta. Samalla he ovat jouduttaneet tuhon saapumista kokonaisten aikakausien verran. Ongelma on ainutlaatuinen, eivätkä myöskään ratkaisuyritykset ole tavallisimmasta päästä.

Moorcockin mestarillisen scifi-trilogian kolmannessa osassa Jherek Carnelian, rouva Amelia Underwoodin ja muiden valtiaiden tarina etenee huikeaan päätökseen.