Matkaaja (Neljäs piiri #1) - John Twelve Hawks10

Kirja-arvio :: Matkaaja

Kirjoittanut Milu

Mitään ihan tämänkaltaista genreyhdistelmää ei ole näkynyt ennen: dystopia, joka sijoittuu käsinkosketeltavasti "nykyhetkeen" ja on avoimen yhteiskuntakriittinen, mutta sisältää selkeästi spefiäkin. Yhdistelmän kuvittelisi olevan haasteellinen uskottavuuden ja muun kannalta, mutta minusta se näyttää toimivan. Kirja on tehty toimintapainotteiseksi, ja siihen tyyliin sopii esimerkiksi se, miten hahmot on kirjoitettu. Toisaalta päämäärät jakautuvat ehkä hyviin ja pahoihin, mutta persoonat ovat monimutkaisempia eivätkä selkeästi hyviksiä tai pahiksia, ja hahmojen välisistä jännitteistä on saatu mielenkiintoisia adjektiiveja tuhlaamatta. Tekstistä saa sen vaikutelman, että kirjoittaja on tehnyt laajasti taustatutkimusta tarinaansa varten, mikä korostaa dystopian osalta yhteiskuntakritiikkipuolta, mutta muilta osin esim. tuo spefielementit hienosti lähemmäs "todellisuutta". Tässä ensimmäisessä kirjassa kesti ehkä liiankin kauan tuoda esiin perusteellisempia motiiveja eri toimijoiden tekemisten takana. Toisaalta se vähä, mitä tähän mennessä kävi ilmi, sai kiinnostumaan jatko-osasta. Yhteiskunnallinen visio ei myöskään toistaiseksi ole niin päällekäyvästi tarjoiltu, että (ainakaan tämä) lukija ärsyyntyisi liikaa. Valitsemani arvosana 5/5 ei tarkoita täydellisyyttä, mutta omilla mittareillani kirja sijoittuu viime aikoina julkaistun spefin harvalukuiseen parhaimmistoon.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Matkaaja

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Natasha Vilokkinen.

1. painos: Otava, 2006. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Otava, 2008. Seven. Uusi kansikuva. Nidottu.

Maailmaa hallitsee verkko, joka tietää sinusta kaiken. Ja se tekee kaikkensa, jotta et tietäisi totuutta.

Ihmiskunnan ainoa toivo ovat matkaajat, joilla on kyky nähdä selkeästi. Mayan tehtävänä on puolustaa heitä viimeiseen hengenvetoon.

HUIKEA ACTION-TRILLERI MAAILMASTA, JOKA ON JO OVELLA.

***

MAYA: Harlekiini. Koulutettu taistelijaksi jo lapsena. Tehtävä: suojella matkaajia.

MATKAAJAT: Poikkeusyksilöitä. Kyky siirtyä muihin maailmanpiireihin ja tuoda niistä tietoja ihmiskunnan pelastamiseksi. Luultavasti hävitetty maan päältä.

TABULAT: Hallitsevat valvontajärjestelmien verkon avulla maailmaa. Tietävät sinusta kaiken: mitä ostat, kenelle soitat, minne olet menossa. Tavoite: matkaajien hävittäminen.

LÄHTÖPISTE: Yhdysvalloista löydetään veljekset, joilla saattaa olla matkaamisen kyky. Tabulat ovat heidän jäljillään. Mayan on jätettävä tavallinen elämänsä Lontoossa puolustaakseen heitä viimeiseen hengenvetoon.

***

JOHN TWELVE HAWKS: Henkilöllisyys tuntematon. Elää verkon ulkopuolella. Keskustelee kustantajansa kanssa vain ääntä muuntavan satelliittipuhelimen välityksellä. Hänen esikoisromaanistaan on tekeillä elokuva.