Yläastetta käyvä Ramona on luokkaretkellä Italiassa tutustumassa muinaisen Pompeijin kaupungin raunioihin, kun hän saa oudon päänsärkykohtauksen, ja vetäytyy lepäämään hetkeksi syrjään koulutovereistaan. Kun sankarittaremme havahtuu, on rauniokaupunki herännyt eloon, ja hän tajuaa kauhukseen siirtyneensä ajassa taaksepäin, kohtalokkaaseen vuoteen 79 eaa saakka. Sankarittaremme tutustuu paikalliseen perheeseen, ja kiintyy erityisesti sen poikaan, suunnilleen samanikäiseen ja söpöksi mainittuun Theoon - mutta saako hän vakuutetuksi uudet ystävänsä siitä, että tulivuori on purkautumassa ja kaupungin tuho lähellä? Kim M. Kimseliuksen "Paluu Pompeijiin" (Karisto, 2006) aloittaa Aikamatkaajat-sarjan, jonka suomentaminen on näillä näkymin tainnut jäädä kahteen satunnaiseen osaan. Kyseessä on hyvin perinteinen aikamatkustus-tarina, jossa päähenkilö tulee sattuman oikusta tempaistuksi toiseen aikakauteen. Sarjan ensimmäinen osa on salaopettavainen, eli lukija tulee seikkailun lomassa oppineeksi jotakin historiasta; tässä mielessä kirja muistuttaa hieman toista ruotsalaista aikamatka-teemaista nuortenromaania eli Finn Zetterholmin "Lydian salaisuutta". Kirjailija joutuu kuitenkin venyttämään hieman logiikan rajoja, sillä selvittämättä jää muun muassa se, miksi ruotsalainen Ramona ja roomalainen Theo pystyvät kommunikoimaan keskenään ongelmitta. No joo. "Paluu Pompeijiin" ei sisällä sen enempää kielellistä ilotulitusta kuin juonellista omaperäisyyttäkään, mutta sen verran onnistunut seikkailu on kuitenkin kyseessä, että arvosteluun voi laittaa ihan hyvällä mielin kolme tähteä.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Paluu Pompeijiin

Kim M. Kimselius Julkaistu: elokuu 1, 2006
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, historia, nuoret, seikkailu
Avainsanat: aikamatkustus

Alkuteos ilmestynyt 1997. Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. Sidottu.

Aikamatkalle historiaan! Uusi nuortensarja yhdistää faktan ja fiktion

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Ramona on luokkaretkellä Italiassa ja vierailee muinaisen Pompeijin raunioilla. Äkkiä Ramonaan iskee outo väsymys ja hän vetäytyy hetkeksi lepäämään viileän leivintuvan uumeniin. Kun ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Etäiset kaiut (Soturikissat: Tähtien enne, #2)Tuulihevonen (Oman keisarien aikakirjat, #2)Orrin ja Sydänkivi (Usvasaari, #2)LahjaMagiaa (Septimus Heap, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 57 vierailijaa
Salka
Uusin jäsen: fiona
Jäseniä yhteensä: 9325