Valdemarin kirja (Portti-kirjat #9) - Boris Hurtta8

Kirja-arvio :: Valdemarin kirja

Kirjoittanut sterle

"Valdemarin kirja" kokoaa yhteen Boris Hurtan novellit, joissa seikkailevat bibliofiili-antikvariaatinpitäjä V. Valdemar Rydberg ja hänen apulaisensa Nils "Nisse" Hermelin (kertojaminä). Yhtä ennenjulkaisematonta ("Kiemurtelevateräinen tikari") lukuun ottamatta kaikki kokoelman novellit on aiemmin julkaistu Portti-lehdessä. Alkupään novellit ovat selkeitä kauhutarinoita, jotka sijoittuvat H.P. Lovecraftin luomaan myytos-maailmaan. Lovecraftin vaikutus näkyy myös kielenkäytössä, mutta nopeasti Hurtta löytää oman äänensä eikä tyydy vaim lovecraftiaaniseen kauhumaalailuun. Novellitrilogia "Pirunkirjojen kintereillä", "Perkeleitä Broadwaylla" ja "Perisynnin kosketus", joissa jahdataan Necronomiconia, muodostaa vahvan kokonaisuuden ja on suomalaisten Cthulhu-tarinoiden perusteoksia. Loppupuolen novelleissa kauhun määrä laskee, mutta mysteereitä ja vaaratilanteita antikvariaatinpitäjien eteen sattuu muutenkin erinäisiä harvinaisia kirjoja metsästäessä. Okkultismia ja noituutta harjoittavat nimittäin muutkin kuin Cthulhun palvojat. Välillä kirjailijan into esitellä kirjatietämystään käy hieman rasittavaksi, mutta toisaalta tietämys keräilyharvinaisuuksien olemassaolosta tuo kirjaan autenttisuutta. Ihmiset, jotka rakastavat kirjoja, ymmärtävät kyllä Valdemar Rydbergin ajatusmaailmaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Valdemarin kirja

Valdemarin kirja: Antikvariaattitarinoita. Kansi: Kari T. Leppänen. Nidottu.

Suomalaisen kauhukirjallisuuden mestari, Boris Hurtta, on koonnut tähän kirjaan päätyönsä: kaikki antikvariaatinpitäjä V. Valdemar Rydbergistä ja hänen apulaisestaan Nils eli ”Nisse” Hermelinistä kirjoittamansa tarinat. Lisäksi mukana on samaan sarjaan kuuluva, aiemmin julkaisematon novelli, Kiemurtelevateräinen tikari.

Kumppanukset etsivät salatieteellisiä kirjaharvinaisuuksia yrittäen samalla edes hetkeksi sulkea kauhujen porttia, joka on alkanut avautua demonien ja hirviöiden maailmaan.