Kirja-arvio: Musta mies

Kirjoittanut S.T.A.R. - 5.0

Musta mies on kirkkaasti paras tänä vuonna lukemani scifi-kirja ja samalla yksi parhaista lukemistani kirjoista ylipäätään. Jo Morganin Muuntohiili viehätti suorasukaisella tyylillään, tyylikkäällä väkivallallaan ja nasevalla dialogillaan, mutta Musta mies teki vielä suuremman vaikutuksen. Morganin tutut em. elementit ovat yhä paikoillaan, mutta juoni on kiehtovampi ja samalla tarpeeksi ymmärrettävä ja tiivis. Väkivalta, seksi ja kiroilu kuuluvat Morganin tyyliin niin luonnollisena osana, ettei niitä tule yhtään kyseenalaistaneeksi. Erityisesti väkivaltakohtaukset ovat niin väistämättömiä juonen kannalta, etteivät ne vaikuta vähääkään päälleliimatuilta. Mustaa miestä on helppo jatkaa, vaikka lukemisessa olisi ollut viikonkin tauko. Sen tarina tempaa heti uudelleen mukaansa. Pidän tätä hyvän kirjan kriteerinä. Vaikka dystopia 2100-luvun maailmasta voisi äkkiseltään kuulostaa kliseiseltä, Mustassa miehessä ei ole mitään kliseistä. Sinänsä kiehtova Mars-ulottuvuus kirjassa jätetään kuitenkin salaperäiseen kaukaisuuteensa ja tarinassa pysytään visusti Maan pinnalla, vaikka Marsin tapahtumilla onkin tärkeä osuus tarinassa. Tämä on ollut järkevä rajaus. Hienointa on se, kuinka Morgan osaa kuvata inhimillisiä tunteita laidasta laitaan, eläimellisestä raivosta aina kunniantuntoon ja rakkauteen. Varsinkin viimeksi mainittu saa kirjan loppupuolella koskettavat, kostonjanon ja katkeruuden maustamat mittasuhteet. Vaikka päähenkilö on väkivaltainen, geneettisesti paranneltu ihmiskunnan hylkiö, niin häntä on helppo sympatiseerata ja hänen kostonjanoaan ymmärtää. Päähenkilö Carl Marsalis on kuin yhdistelmä sarjakuvien mutantteja ja Batmania. Sen sijaan on jopa pelottavan helppo yhtyä kirjan näkemykseen vallan juovuttamista, korruptoituneista ja mistään piittaamattomista "tavallisista ihmisistä". Olisiko maailma sittenkin parempi paikka, jos emme olisi kymmeniä tuhansia vuosia sitten "jalostuneet" hierarkioita pokkuroiviksi laumasieluiksi (tai märehtijöiksi, kuten variantit kolmetoista tavallisia ihmisiä pilkkaavat)? Morgan saa sosiopaattisen yksinäisen suden vaikuttamaan kirjan tervehenkisimmältä henkilöltä, unohtamatta naispäähenkilö Sevgi Ertekiniä. Ylipäätään kaikki hahmot ovat uskottavia. Hieno kirja!
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Musta mies

Richard Morgan Julkaistu: toukokuu 18, 2011
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia
Avainsanat: arthur c. clarke -palkinto

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Einari Aaltonen. Nidottu.

Arthur C. Clarke -palkinto 2008. BSFA-palkintoehdokas 2008, Locus-palkintoehdokas 2008.

2100-luvun maailma näyttää pelottavan tutulta: Kiinasta on tullut johtava taloudellinen supervalta ja Yhdysvallat on jaettu fundamentalistisiin Raamattu-vyöhykkeisiin. Marsiin on muodostunut aktiivinen siirtokunta, jonka geneettisesti manipuloidut alfa-sotilaat aiheuttavat huolta rauhan ajan Maassa. Kun eräs ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Paljaan taivaan alla (Paljaan taivaan alla, #1)Matka (Kepler62, #3)Tähtikirkas (Tähtitrilogia, #1)Labyrintti (Maze Runner, #1)Taivas
Paikalla 2 jäsentä ja 55 vierailijaa
Kuurankukka, KiLLPaTRiCK
Uusin jäsen: Olivia
Jäseniä yhteensä: 9563