Sudenlapset (Pohjankontu #2) - Helena Waris6

Kirja-arvio :: Sudenlapset

Kirjoittanut Muitalus

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Arvostelu kiireisille lukijoille: Sudenlapset on mukava kirja. Siinä peruspalaset eli tarina, henkilöt ja maailma ovat ihan mallillaan kaikki. Toisaalta kaikista löytyy puolia, joihin kirjallisen viilan olisi pitänyt vielä pureutua. Henkilöhahmot ovat kirjan suola, esim. aloituksessa niillä päästään herkuttelemaan jo vähän. Tarkka lukija voi jo aavistella muutosta aivan ensimmäisistä sivuista lähtien. Henkilöiden uskottavuutta pilaa jonkin verran ajoittain "köpö" dialogi. Varsinkin sotamies Roken karskius tuntuu päälleliimatulta hänen paasatessaan Luusuvannon talon "herkkiksille". Kirjassa syntyvistä pariskunnista voi kukakin lukija olla mitä mieltä tahtoo, mutta muutama lisähenkilö ja -koukero ei olisi tehnyt ihmissuhdekuvauksille pahaa. Wariksen kirjojen maa on autio ja ihmiset - no, sisäsiittoisia. Maailma ja ympäristö on luotu perinneuskollisesti - tarkoitan nyt perinteistä fantasiaa sekä kansanperinteitä. Erilaisten maailmojen tasojen ja yliluonnolisuuksien kuvaus on ihastuttavaa. Teki tosin mieli "lyyä päätä seinhän" kun Staalo -hahmo osoittautui tunturien VARTIJAKSI ja neuvottomien auttajaksi(saamelainen stállu eli staalo on ehdottomasti pahis). Kansantarujen käyttö on aina kaksipiippuinen juttu. Tärkein eli juoni kulki kuin nissani paljastellen itse itsensä sopivassa tahdissa. Loppu liikutti vähän kylmääkin moukkaa, mutta ei sentään kyyneliin asti. Ihmehyypiö Sudenmarjan esittämä osa edesauttoi siinä merkittävästi, vaikka hahmo alussa ärsyttikin. Huippukohdiksi nousevat etenkin aivan alun käsittämättömiltä tuntuvat kohtaukset, luolan ja sen lähistön kähinät matkalla Itämantuun ja koskettavimpana noitapoika Karranin reissu kuolleiden maahan ja keskustelu kasvattiveljensä kanssa. Loppuarviona voi tuumata, että kirja on lukemisen väärti. Etenkin, jos Tulen ja jään laulun ja Kalevalan risteytys on päiväunesi. Kirjan voi vaivatta syöpäistä päivässä (kuten arvostelija). Se on myös hyvin inspiroivaa kamaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Sudenlapset

Sidottu, kansipaperi.

Kuvastaja-palkinto 2012.

Jatkaa osittain Uniin piirretyn polun tarinaa, vaikkakin kertoo uusista ihmisistä ja toisesta ajasta.

Noitanaisia ja uljaita ukkosmiehiä, julmia taisteluja, taikuutta ja romantiikkaa – muinaissuomalainen fantasiamaailma lumoaa kaikenikäiset

Hurja Mustarinnan soturi Roke ja kuolleiden mailla Luusuvannossa kasvanut hiljainen Karran ovat kaksoset. Kymmenen vuoden eron jälkeen he kohtaavat lähteäkseen noitasaarelle Vornanmutkaan hautaamaan äitiään, noita Terihania.

Periltä löytyy Sudenmarja, synkkä ja ahdistunut lapsi, jota kaksoset erehtyvät luulemaan pikkusisarekseen ja Vornanmutkan seuraavaksi noidaksi. Esiäideiltä Karran saa kuitenkin kuulla, että hänestä itsestään on määrä tulla Vornanmutkan ensimmäinen miesnoita.

Matkasta kohti velhoutta alkaa Sudenlasten suuri seikkailu.

Helena Waris (s. 1970) on neljän lapsen kotiäiti ja puutarhuri Ristiinasta. Hänen esikoisensa Uniin piirretty polku sai Suomen Tolkien-seuran Kuvastaja-palkinnon vuoden 2009 parhaana kotimaisena fantasiakirjana.