Toiset - China Miéville6

Kirja-arvio :: Toiset

Kirjoittanut Eija

Kirjan tyyli on mielestäni ennemminkin maagisen realismin sävyttämä rikostarina kuin fantasia. Tapahtumat sijoittuvat maailmaan, joka on suunnilleen nykyaikaisen maailmamme mukainen. Harmikseni lukiessani vertasin kirjaa M. John Harrisonin "Nova swingiin". "Nova swing" on tosin scifiä, mutta dekkaria on molemmissa kirjoissa. Samanlaisuutta on myös molemmissa kirjoissa esiintyvät artefaktit ja turismi sekä outo paikka – "Nova swingissä" on erillinen mystinen tapahtuma paikka, "Toisissa" limittyneet kaupungit ja välitila. "Nova swingin" film noir tunnelmointi ja kirjoitus tyyli vei selvästi voiton näistä kahdesta. "Toisissa" kummallisuus elementit olivat kiehtovia, mutta niitä oli loppujen lopuksi kovin vähän. Tarinan puitteet (Limittyneet kaupungit ja asukkaiden näkymätöntämyys toisiinsa nähden sekä ylivalta Rikko) mahdollistivat kirjailijalle keinot ottaa yhteiskunnallista kantaa hienovaraisesti. Miten kaupungit olivat tällaiseen tilanteeseen päätyneet kauan aikaa sitten, oli sivu seikka ja sitä ei harmikseni tarinassa kerrottu. Juoni polki välillä paikoillaan ja inhoamaani asioiden toistoakin esiintyi jonkin verran. Välillä lukeminen takkusi, pitkästyttikin, mutta välillä lukeminen oli sujuvaa ja kerronta mielenkiintoista. Kuten kommentoinnistani huomaa en täysillä tykännyt, mutta en kirjaa huononakaan pitänyt. Annoin kirjalle keskivertoa paremmat pisteet. 3 tähteä.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Toiset

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Kannen suunnittelu: Ilkka Kukko. Sidottu, kansipaperi.

Jaettu Hugo-palkinto 2010, Arthur C. Clarke -palkinto 2010, World Fantasy -palkinto 2010, Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2010, British Science Fiction Association Award 2010. Nebula-palkintoehdokas 2009, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2012, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2012.

"Uuden vuosituhannen kirjallisuutta" – Kirjailija Neil Gaiman

TOISET on eksistentiaalinen murhamysteeri kuvitteellisesta kaksoiskaupungista, jossa ennakkoluulot ja pelko saavat ihmiset kieltäytymään näkemästä sitä mitä he eivät halua nähdä. Murhatutkimus vie komisario Borlún rappioituneesta Beszélistä moderniin Ul Qomaan, paikkaan joka sijaitseekin limittäin heidän oman kaupunkinsa kanssa.

Salaperäinen järjestö on aina pitänyt huolen, etteivät nämä kaksi päällekkäistä maailmaa ole olemassa toisilleen. Mutta kun raja on ylitetty, ei paluuta ole ja käsitys todellisuudesta järkkyy ennennäkemättömällä ja vaarallisella tavalla.

China Miévillen ensimmäinen suomennettu teos on rohkea yhdistelmä urbaania fantasiaa ja film noir -henkistä rikostarinaa. Romaani on kriitikoiden ylistämä, ja se on voittanut kaikki alan arvostetuimmat palkinnot, mm. Arthur C. Clarke -palkinnon ja World Fantasy Awardin.

"Vetävästä murhamysteeristä kasvaa henkeäsalpaava kuvaus inhimillisen ymmärryksen ja yhteiskunnan rajojen keinotekoisuudesta." – Tähtifantasia-palkintoraati

"Ihmeen tuntua tulviva dekkari, jossa rikosetsivä Tyador Borlú setvii kinkkistä murhamysteeriä kvanttilomittuneessa, mahdottomassa kaksoiskaupungissa." – Tähtivaeltaja-palkintoraati