Kärpästyttö - Frances Hardinge8

Kirja-arvio :: Kärpästyttö

Kirjoittanut TheBookWorm

alku takkusi ja hanhi oli minusta hyödytön. KUNNES he saapuivat kohteeseensa. kaunis ja viehkeä sulotar muuttui lopussa pahaksi lumottareksi ja pakkomielteestä kärsivä kunkku ei ollutkaan joulupöydän kinkku. maalairosvosta tuli hurmuri ja kiltistä suojeliasta pelätty linnustaja. huijaava liero paljastui ystäväksi. kaikki samassa kirjassa. taitamattomissa käsissä tässä olisi ollet ainekset katastrofiin, mutta taidokas ja huumorintajuinen ystävämme Frances pelasti päivän ovelan Musca (lihansyöjä kärpäsen) avulla. ennen kuin huomaatkaan on kirja pyöräyttänyt sinut pikkurillinsä ympärille. lukinnut niin murtumattomaan torniin ettei edes itse Lukkosepät saisivat mielenkiintoasi murtumaan. ahmit kirjaa kuin joka sana olisi timatti (anteeksi Paolinin lainaus) kunnes olet lukenut sen. sitten jäät janoamaan lisää. se on mahtava tunne, asia jonka takia kirjoja luen. lue sinäkin.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kärpästyttö

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Pirkko Biström. Sidottu.

Branford Boase Award 2006, School Library Journal Best Book Award 2006. Guardian-lastenkirjallisuuspalkinnon ehdokas 2006.

Isänsä kuoleman jälkeen orvoksi jäänyt Musca Mye pakenee kotikylästään Corpista, jonka ulkopuolella hän ei ole koskaan käynyt. Paluu entiseen käy hetkessä mahdottomaksi: kylän mylly roihuaa ilmiliekeissä, ja oppaakseen tyttö on vapauttanut kyläläisten vangitseman veijarin. Yhdessä kiehtovia sanoja viljelevän tarinankertoja Eponymius Clentin ja äkkipikaisen hanhensa Saraseenin kanssa Musca suuntaa kohti suurta Mandelionin kaupunkia.

Kaksitoistavuotias Musca osaa lukea, mutta valtakamppailujen riipomassa Hajonneessa Valtakunnassa kirjoja ja kirjaimia kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa. Jollain kaupungin kolkalla toimii laiton kirjapaino, jossa painetaan vallanpitäjissä levottomuutta herättäneitä kapinallisia tekstejä.

Muscan kyky luritella tarpeen tullen valheita koituu onneksi, sillä vaarallisen kaupungin kadut ja kelluvat kahvilat vilisevät huijareita, pettureita ja luopioita. Kun Mandelionin kaduilla jahdataan salaliittoa suunnittelevia vehkeilijöitä, Musca hakee paikkaansa vallasta kamppailevien ammattikiltojen keskeltä. Samalla hän saa kuulla isästään, joka jätti vuosia sitten kaupungin taakseen tuntemattomasta syystä.

Kärpästyttö on englantilaisen Frances Hardingen esikoisteos. Kielellisesti ansiokas, hulvaton romaani on mielikuvituksen lennokasta juhlaa, jossa tartutaan haastavaan aiheeseen: miksi vallan väärinkäyttäjät tahtovat aina tuhota ihmisten oikeuden kieleen ja kirjallisuuteen?