Unohdetut jumalat - Neil Gaiman10

Kirja-arvio :: Unohdetut jumalat

Kirjoittanut Tapsa

Unohdetut jumalat jatkaa Gaimanin tuttua mytologiaa, jossa myyttiset ja uskonnolliset hahmot aineellistuvat kirjallisiksi hahmoiksi, mutta se sukeltaa ajatukseen syvemmälle. Gaiman myös lähestyy uudenlaista tapaa kirjoittaa: mainstreamia. Unohdetut jumalat ei ole ennen kaikkea spefiä, vaan muistuttaa dekkaria ja jonkinlaista tie-elokuvaa, jossa tavataan toinen toistaan epäilyttävämpiä tyyppejä ja selvitellään arvoitusta, jonka luonnetta vähitellen avataan. Kuten takakansiteksti lupaa, tapahtumat tikittävät eteenpäin kellontarkasti, ja kaikki johtaa johonkin (tosin joidenkin juonikuvioiden merkitys voi jäädä ymmärtämättä, mikäli ei tutustu muinaisuskontoihin). Ainoastaan lukuisat unijaksot toistivat itseään eivätkä aina tuoneet mitään olennaista mukaan tarinaan. Unohdetut jumalat on hyvin amerikkalainen romaani, ja pureutuu nimenomaan Yhdysvaltain sydämeen, sen tunnelmaan ja kulttuuriin. Se ei ole mitään urbaania fantasiaa, vaan siinä tutustutaan hyvin ei-cooleihin hahmoihin: junttimaisiin punaniskoihin ja tyhjäätoimittaviin maahanmuuttajiin. Tämä tekee kirjasta aidon ja tutun tuntuisen, silloinkin kun fantasia-ainekset nostavat päätään. Alkupuolella on vaikea tunnistaa, mihin suuntaan tarina lähtee vetämään, ja se huomioon ottaen kaikki narut sidotaan nätiksi paketissa lopussa, ja tiivis tunnelma purkautuu luontevalla tavalla. Kirja piti hyvin otteessaan, ehkä lukuun ottamatta hivenen laahaavaa keskiosaa. Tarinaa höystettiin väliin sijoitetuilla näytteillä Yhdysvaltojen historiasta, osin fiktiivisenä, mutta osin toteen perustuvana. Jotkut näistä pätkistä ovat kirjan parasta antia, ja herättävät lukijan kiinnostuksen näitä aidosti hämmästyttäviä historiallisia tapahtumia kohtaan.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Unohdetut jumalat

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Kamil Vojnar. Sidottu, kansipaperi.

Hugo-palkinto 2002, Nebula-palkinto 2002, Bram Stoker -palkinto 2001, Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2002. World Fantasy -palkintoehdokas 2002, Mythopoeic-palkintoehdokas 2002, British Fantasy -palkintoehdokas 2002, BSFA-palkintoehdokas 2002.

Mytologiaa, modernia fantasiaa ja nykypäivän populaarikulttuuria.

\"Jumalia, jotka on unohdettu ja jotka voisivat yhtä hyvin olla kuolleita. Heitä tavataan enää kuivissa historiankirjoissa. He ovat mennyttä, kaikki poissa, mutta heidän nimensä ja hahmonsa viipyvät vielä keskuudessamme.\"

Vankilasta vapauduttuaan Shadow päättää pysytellä erossa hankaluuksista. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat hänen vaimonsa kuoleman ja salamyhkäisen herra Wednesdayn myötä. Kuin kohtalon ohjaamana Shadow ajautuu mukaan vanhojen ja uusien jumalten väliseen taisteluun – taisteluun Amerikan sielusta.

*

Suuntaa elämälleen etsivä nuorimies, Shadow, pestautuu omituisen herra Wednesdayn henkivartijaksi. Työ on kuitenkin vaarallisempaa kuin Shadow olisi kuvitellut. Arkipäivän kulissien takana taistelevat Odin, Bast, Horus ja muut unohdetut jumalat modernin maailman uusia palvonnankohteita, teknologian ja luottokorttien jumalia vastaan.

Unohdetut jumalat on matka sekä myyttien maailmaan että Amerikan nykypäivään. Gaimanin sujuva kerronta, vilkas mielikuvitus sekä laaja mytologian tuntemus ovat vedonneet lukijoihin ympäri maailmaa.

Englantilainen Neil Gaiman on tullut tunnetuksi 14:lle kielelle käännettyjen Sandman-sarjakuvien käsikirjoittajana. Unohdetut jumalat on hänen pääteoksensa. Gaimanin teoksista on aiemmin suomeksi julkaistu Otavan fantasiaromaani -sarjassa Neverwhere ja Tähtisumua (2000).

Neil Gaiman on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja hänellä on vankka maine sarjakuvien ja fantasiakirjojen ystävien parissa.