Kirja-arvio: Unohdetut jumalat

Kirjoittanut Tapsa - 5.0

Unohdetut jumalat jatkaa Gaimanin tuttua mytologiaa, jossa myyttiset ja uskonnolliset hahmot aineellistuvat kirjallisiksi hahmoiksi, mutta se sukeltaa ajatukseen syvemmälle. Gaiman myös lähestyy uudenlaista tapaa kirjoittaa: mainstreamia. Unohdetut jumalat ei ole ennen kaikkea spefiä, vaan muistuttaa dekkaria ja jonkinlaista tie-elokuvaa, jossa tavataan toinen toistaan epäilyttävämpiä tyyppejä ja selvitellään arvoitusta, jonka luonnetta vähitellen avataan. Kuten takakansiteksti lupaa, tapahtumat tikittävät eteenpäin kellontarkasti, ja kaikki johtaa johonkin (tosin joidenkin juonikuvioiden merkitys voi jäädä ymmärtämättä, mikäli ei tutustu muinaisuskontoihin). Ainoastaan lukuisat unijaksot toistivat itseään eivätkä aina tuoneet mitään olennaista mukaan tarinaan. Unohdetut jumalat on hyvin amerikkalainen romaani, ja pureutuu nimenomaan Yhdysvaltain sydämeen, sen tunnelmaan ja kulttuuriin. Se ei ole mitään urbaania fantasiaa, vaan siinä tutustutaan hyvin ei-cooleihin hahmoihin: junttimaisiin punaniskoihin ja tyhjäätoimittaviin maahanmuuttajiin. Tämä tekee kirjasta aidon ja tutun tuntuisen, silloinkin kun fantasia-ainekset nostavat päätään. Alkupuolella on vaikea tunnistaa, mihin suuntaan tarina lähtee vetämään, ja se huomioon ottaen kaikki narut sidotaan nätiksi paketissa lopussa, ja tiivis tunnelma purkautuu luontevalla tavalla. Kirja piti hyvin otteessaan, ehkä lukuun ottamatta hivenen laahaavaa keskiosaa. Tarinaa höystettiin väliin sijoitetuilla näytteillä Yhdysvaltojen historiasta, osin fiktiivisenä, mutta osin toteen perustuvana. Jotkut näistä pätkistä ovat kirjan parasta antia, ja herättävät lukijan kiinnostuksen näitä aidosti hämmästyttäviä historiallisia tapahtumia kohtaan.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Unohdetut jumalat

Neil Gaiman Julkaistu: 2002
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiaurbaani fantasia
Avainsanat: bram stoker -palkinto, hugo-palkinto, locus-palkinto, nebula-palkinto, tv-sarja

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Kamil Vojnar. Sidottu, kansipaperi.

Hugo-palkinto 2002, Nebula-palkinto 2002, Bram Stoker -palkinto 2001, Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 2002. World Fantasy -palkintoehdokas 2002, Mythopoeic-palkintoehdokas 2002, British Fantasy -palkintoehdokas 2002, BSFA-palkintoehdokas 2002.

Mytologiaa, modernia fantasiaa ja nykypäivän populaarikulttuuria.

"Jumalia, jotka on unohdettu ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Puoliksi paha (Half Bad -trilogia, #1)Avain (Engelsfors-trilogia, #3)Samaa verta (Sookie Stackhouse, #10)Väristyksiä haudan takaa (Harper Connelly, #3)Taivaallisen tulen kaupunki (Varjojen kaupungit, #6)
Paikalla 1 jäsen ja 53 vierailijaa
Janski_hah
Uusin jäsen: Jeesuskello_
Jäseniä yhteensä: 9739