Harry Potter ja kuoleman varjelukset (Harry Potter #7) - J. K. Rowling2

Kirja-arvio :: Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Kirjoittanut Tapsa

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Tämä kirja sitten onnistuukin kompastumaan lähes kaikessa mahdollisessa. Kuudes Harry Potter -kirja, Puoliverinen prinssi, loi sarjaan uutta eloa ja tunnelmaa, ja huipentui huikeasti, luvaten kaavan rikkomista ja unohtumatonta lopetusta seuraajaltaan. Tämä huomioon ottaen Kuoleman varjeluksiin kohdistui ehkä mahdottoman korkeat odotukset. Silti luulisi, että Rowling olisi ymmärtänyt, ettei yhdessä kirjassa kannata esitellä kokonaista uutta sarjaa taikaesineitä, vaikka edellistenkin etsiminen on ehtinyt hädin tuskin alkaa. Niiden perässä sitten juostaan, vaikka lukijaa ei voisi vähempää kiinnostaa joku medaljonki tai tiara. Kirjan tapahtumat on rytmitetty huonosti (tämän huomaa siitä, että se jaettiin kahdeksi elokuvaksi, joista ensimmäinen kattaa kirjan pituudesta kolme neljäsosaa, eikä siinä silti tunnu tapahtuvan juuri mitään). Sen hienot henkilöt on vesitetty huonolla dialogilla. Siinä myös kuolee runsaasti rakastettuja henkilöhahmoja puolella huomautuksella, eikä heidän traagisiin loppuihinsa ja niiden seuraamuksiin pureuduta missään vaiheessa. Lopussa Voldemort, yllätys yllätys, tulee vahingossa tappaneeksi itsensä, jotta kenenkään ei tarvitsisi liata käsiään. Eloonjääneet sankarit menevät naimisiin ja nimeävät söpöt lapsensa kuolleiden ystäviensä mukaan.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Kansi: Mika Launis. Sidottu.

Publishers Weekly Best Book of 2007, Booklist Editors' Choice 2007, Los Angeles Times Favorite Children's Book of 2007, Washington Post Best Book for Young People for 2007, Newsweek Best Book of the Year 2007, ALA Notable Children's Book 2008, ALA Best Book for Young Adults, 2008, Andre Norton -palkinto 2008, Mythopoeic-palkinto 2008 (lastenkirjat, koko sarja).

Harry Potterin harteilla lepää suunnaton vastuu ja lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: hänen on etsittävä ja tuhottava loput Voldemortin hirnyrkit. Heinäkuun viimeisenä päivänä Harry täyttää seitsemäntoista vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi. Hänen on jätettävä kodikas ja turvallinen Kotikolo ja seurattava polkua, joka on hänelle viitoitettu. Koskaan ennen ei Harry ole tuntenut itseään näin yksinäiseksi. Hän on täynnä kysymyksiä, joiden ratkaisut ovat täysin hämärän peitossa. Ja aika käy vähiin, Voldemort joukkoineen on aivan Harryn kintereillä. Pystyykö Harry vastaamaan haasteeseen, jonka hän jo syntyessään sai?

J. K. Rowlingin Harry Potter ja kuoleman varjelukset on hengästyttävä, koskettava ja henkeäsalpaavan jännittävä päätös seitsenosaiselle teossarjalle, joka on vavahduttanut koko maailmaa ja tuonut Tylypahkan velhokoulun osaksi miljoonien ihmisten elämää. Se on taikuutta, johon pystyy vain mestari.