Kuka Harry Potter? on melko epätasainen esseekokoelma fantasian asemasta nykymaailmassa. Pääosa teksteistä pyörii otsikon mukaisesti Harry Potter-ilmiön ympärillä, mutta välillä kirjoittajat lähtevät sivupoluille, erityisesti Tomi Kontio melko ärsyttävässä "fantasiapizza"-esseessään. Kirjan avaava Sisko Ylimartimon essee sisältää lähinnä melko epäkiinnostavia anekdootteja. Esseekokoelma paranee loppua kohti. Erityisiä valopilkkuja ovat Heta Mularin "Tytöt Harryn maailmassa", joka tutkii Harry Potter-sarjaa feministisessä valossa, ja Riitta Oitisen suppea, mutta mielenkiintoinen "Harry vai Harri?", jossa pohditaan Harry Pottereiden käännösratkaisuja. Kokonaisuutena esseet olivat melko tasapaksuja. Jari Sinkkosen esseetä vaivasi asiaan turhan löyhästi intertekstuaalinen vyörytys, muissa taas oltiin turhankin subjektiivisia. Fantasiatietokirjallisuutta ei ole koskaan liikaa, etenkään suomeksi, mutta Kuka Harry Potter?-kokoelmaa voi silti suositella lähinnä vannoutuneimmille Harry Potter-faneille.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Kuka Harry Potter? Avain fantasian maailmaan

Tomi Kontio Julkaistu: maaliskuu 17, 2008
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: antologia, tietokirjakirjallisuudentutkimus Avainsanat: harry potter, kotimainen, useita kirjoittajia

Kirjoittajat: Tomi Kontio, Heta Mulari, Riitta Oittinen, Jari Sinkkonen ja Sisko Ylimartimo. Kansi: Jarkko Nikkanen. Sidottu.

Sisällys:

  • Sisko Ylimartimo: Potter ja muuta fantasiaa – mitä ja miksi juuri nyt?
  • Tomi Kontio: Kuinka kirjoittaa fantasiaa?
  • Jari Sinkkonen: Poika nimeltä Harry
  • Heta Mulari: Tytöt Harryn ... (lisää)
  • Riitta Oittinen: Harry vai Harri?
  • Heta Mulari: Kirjasta ilmiöksi

Harry Potterin maailma kiehtoo juuri nyt. Tässä teoksessa etsitään vastauksia kysymyksiin: Millainen poika on Harry Potter ja millaista poikakuvaa Harry edustaa? Millaisia ovat tytöt Potterin ja fantasian maailmassa? Kuinka Potter-kirjoista tuli ilmiö ja kuinka se tuotteistettiin palvelemaan elokuvaa, fanikulttuuria ja musiikkia?

Kirjassa pohditaan, miksi fantasia kiinnostaa juuri nyt, kuinka fantasiahahmo luodaan ja kuinka fantasiakirja kirjoitetaan, samoin kuin sitä, kuinka fantasia kääntyy suomen kielelle. Kirja avaa ovia fantasian maailmaan ja pyrkii ymmärtämään ilmiön suosiota erilaisista näkökulmista.

Muita kirjoja joista saatat pitää

Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1Verikekkerit: Kauhun käsikirjaKonnun kootut viisaudetMatka Narniaan