Kirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opas

@ Tuula Korolainen
Kirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opas - Tuula Korolainen 7.34   3

Toimittanut Tuula Korolainen. Sidottu.

Sisällys:

  • Päivi Heikkilä-Halttunen: Kuningattaren selluliitti suomalaisen sadun teemoja ja mielenmaisemia
  • Maria Ihonen: Laituri numero kolmetoista – lasten satu- ja fantasiaromaani
  • Niklas Bengtsson: Käsissä maailman kohtalo fantasiakirjallisuuden lajeja ja historiaa
  • Niklas Bengtsson: Avaruushirviö aivoissa mihin katosi nuorten science fiction

Kirjaseikkailu on elävä ja käytännönläheinen opaskirja lukemisen mahdollisuuksista jokapäiväiseen käyttöön. Se sopii lasten ja nuorten kirjojen parissa toimiville: vanhemmille, opettajille, päivähoitajille, nuortenohjaajille ja kirjastonhoitajille. Se on loistava kompassi myös lapselle tai nuorelle kirjojen viidakossa.

Kirja käsittelee 2000-luvun lukijoita ja lukutaitoa, lukemaan oppimista ja lukemisen vaikeuksia sekä lukuharrastuksen ylläpitämistä ja virittämistä.

Pääosa teoksesta on kuitenkin omistettu lasten- ja nuortenkirjallisuudelle, joita esitellään sekä lajeittain että teemoittain. Lajien skaala ulottuu kuva-, satu- ja runokirjoista tietokirjoihin, sarjakuvaan ja nuortenromaaneihin.

Erityishuomioita on osoitettu fantasia-kirjallisuudelle, helppolukuisille kirjoille ja sarjoille.

Erikseen käsiteltäviä teemoja ovat eläimet, huumori, koulu, urheilu, huumeet ja päihteet, murrosikä ja seksuaalisuus, luonto ja luonnonsuojelu, sota ja rauha; teemoja joita kysytään eniten mm. kirjastoissa.

Kirja keskittyy 1990-luvun kirjallisuuteen ja se on laaja-alaisin kirjallisuuden opaskirja sitten 1970-luvun suosittujen Lue lapselle ja Lapsi ja kirja -teosten. Kirjan kirjoittajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita; tutkijoita, kirjastonhoitajia, opettajia, toimittajia ja kriitikoita.



Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2001 (Tammi)
Tietoja muokattu kesäkuu 25, 2016
Muita teoksia kirjailijalta Tuula Korolainen
Satusaappaat ja runopilli (Lastenkirjainstituutin julkaisuja #32) 8.12   16

Kirja-arviot & arvosanat

max
Arvosanat 1488
Kirja-arviot 16
Viestit 628
syyskuu 30, 2012
8 / 10

Kirjaseikkailu sopii kaikille kirjastossa tai lasten parissa työskenteleville. Kirjoittajat vaikuttavat asiantuntevilta ja mainitsevat sopivasti "tosielämän" esimerkkejä lastenkirjoihin liittyen, lasten/nuortenkirjavinkkejä listataan mukavasti. Tekstit eivät muutenkaan lähde liihottelemaan turhan teoreettisiin korkeuksiin. Valitettavasti teoksen ikä verottaa sen hyödyllisyyttä jonkin verran. Kirjaseikkailu ilmestyi juuri muutamaa vuotta ennen 2000-luvun nuortenkirjabuumia, joka korotti yleistä tasoa ja määrää melkoisesti. Toisaalta uudemmissa kirjoissa käsitellään vähän arveluttavan rajuja asioita, joten klassikoissa pitäytyminenkin voi olla hyvä lähestymistapa ja sikäli Kirjaseikkailu pitänee pintansa ainakin parin vuosikymmenen ajan.

Sini
Sini
Arvosanat 714
Kirja-arviot 37
Viestit 488
toukokuu 18, 2008
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Iivari
Iivari
Arvosanat 604
Kirja-arviot 1
Viestit 994
helmikuu 6, 2007
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle