Kirja-arvio: Muinainen taika

Kirjoittanut Lukijatar - 3.0

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Tämän kirjan lukemisesta on jo ehtinyt vierähtää puoli vuosikymmentä, mutta sen muistan että tyyli oli tarttuva (teininä tosin luin, mielipide voisi olla erilainen nykyään) ja hahmot eivät ärsyttäneet missään vaiheessa liiaksi. Itse asiassa muistelen pitäneeni Curleytä teinivuosinani yhtenä suosikkikirjailijanani ja sikäli suositeltavana ainakin kyseiselle ikäryhmälle mukavana, sujuvana välipalana. Ikävää vain, että kutkuttava idea ajassa sukkuloimisesta oli lopussa sössitty logiikan pettämisellä, joka harmittaa kovasti yhä, näinkin paljon jälkikäteen. Kirjan ideahan oli, että tyttö ja poika menneisyyteen matkustamalla estäisivät pojan sukua vainoavan kirouksen langettamisen. Kirous periytyy aina seitsemännelle pojalle, joka päähenkilöpoika sattuu olemaan - hän saa selville, että hänen vanhempiensa kuusi aikaisempaa lasta ovat kuolleet aivan pieninä (tämä selitetään kirouksella myös). Poika ja hänen pikkuveljensä ovat siis perheen ainoat lapset. Tyttö ja poika matkustavat menneisyyteen, jossa poistavat kirouksen ja palaavat nykypäivään, jossa elävät onnellisina. Mutta kaiken järjen mukaan joko A) pojalla pitäisi olla 6 vanhempaa sisarusta - tai B) pojan ei pitäisi olla edes syntynyt, sillä ehkäpä kaikissa hänen sukulinjansa perheissä ei olisi ollut seitsemää lasta ilman onnettomuuksia, jolloin todennäköisesti moni hänen esivanhemmistaan ei olisi edes olemassa. Tällainen logiikan puute mielestäni halventaa lukijaa, sillä puoliksi ajatellun ja hutaistun oloinen juoni (etenkin aikaseikkailujen kohdalla, jossa tulisi olla tavallistakin tarkkaavaisempi) olettaa, että lukija nielee mukisematta kaiken, mikä on äärimmäisen ikävä - ja yleinen - piirre etenkin nuortenkirjallisuudessa. Älyllinen haastavuus herättää aina mielenkiinnon ja poikkeaa massasta - ehkä tämäkin oli epäonnistunut yritys sellaiseksi.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Muinainen taika

Marianne Curley Julkaistu: 2002
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: aikamatkustus, noidat

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kannen typografia: Ilja Karsikas. Kannen kuva: Corbis. Sidottu.

Kun Kate näkee Jarrodin, hän huomaa heti, että Jarrodilla on outoja voimia. Suuttuessaan Jarrod saa aikaan säätilan muutoksia. Jarrod itse ei usko mihinkään yliluonnolliseen. Hän pitää Katea vain kummajaisena, niin kuin koko kyläyhteisö. Kaikesta huolimatta Kate ja Jarrod tuntevat vetoa toisiaan kohtaan.

Jarrodin perhettä ovat aina piinanneet ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Jäämaan huuto (Jäämaan kronikka, #1)Kemuja ja kuplivaa (Rachel, #4)Tulen perillinen (Throne of Glass, #3)Myyttihovi (Myyttihovi, #1)Vapaat pikkumiehet (Kiekkomaailma (nuortenkirjat), #2)
Paikalla 2 jäsentä ja 50 vierailijaa
LordStenhammar, Sini
Uusin jäsen: valde määttä
Jäseniä yhteensä: 9318