Rotat - James Herbert8

Kirja-arvio :: Rotat

Kirjoittanut Matti Karjalainen

Lontoon itäisistä slummikortteleista nousee tavallista suurempien. älykkäämpien ja aggressiivisempien rottien populaatio, joka kehittää nopeasti himon ihmislihaa kohtaan; yksittäiset hyökkäykset vaihtuvat aina vain suurempiin ja suurempiin verilöylyihin niin hautausmailla kuin metrotunnelissakin, ja pian miljoonakaupungin asukkaat ovat helisemässä terävähampaisten jyrsijöiden kanssa, jotka kaiken lisäksi levittävät puremallaan tappavaa tautia. James Herbertin "Rotat" (WSOY, 1993) sai ilmeisesti ilmestyessään 1970-luvulla kriitikoilta melko nuivan vastaanoton, eikä ihmekään, sillä hienosyisemmän kauhun sijasta se luottaa veren, seksin ja shokkiarvojen yhdistelmään, eikä opettaja Harrisia tai muita romaanin henkilöhahmoja voi pitää erityisen moniulotteisina (erityisesti tämä koskee naisia). Lopputulos on kuitenkin kaikessa ällöttävyydessään tavattoman toimiva genrensä edustaja.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Rotat

Alkuteos ilmestynyt 1974. Suomentanut Jukka Heiskanen. Kannen kuva: Jukka Murtosaari. Nidottu.

Kautta aikojen rotat ja ihmiset ovat olleet verivihollisia. Mutta nyt voimasuhteet ovat kääntymässä toisinpäin.

Ympäri Lontoota alkaa kuulua yhä vain hurjempia raportteja rottien hyökkäyksistä. Pummeja löydetään elävältä syötynä, työmatka maanalaisessa muuttuu painajaiseksi metrojunan jäädessä tunneliin sähkökatkoksen vuoksi, kokonainen koulu joutuu jyrsijöiden hyökkäyksen kohteeksi.

Johtajanaan valkoinen mutanttirotta uusi uljas rottarotu on julistanut sodan ihmiskuntaa vastaan. Aseina jyrsijöillä on terävät hampaat ja – vielä pahempaa – uusi ruton veroinen tauti. Yksikin puraisu, ja uhri kuolee vuorokauden sisällä.

Ensin Lontoo, sitten muu maailma?

Rotat on englantilaisen nykykauhun kärkinimen James Herbertin läpimurtoteos vuodelta 1974. FAN-sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt Herbertin romaani Usva.