Tainaron - Leena Krohn8

Kirja-arvio :: Tainaron

Kirjoittanut Nafisan

Tainaron ei ole helppo muukalaiselle, ei tarinan kertojalle tai sen lukijalle. Tekstin kyllä lukee nopeasti, mutta jotta ymmärtäisi kirjailijan syvemmät tarkoitukset, tulisi jokainen kirje lukea useampaan kertaan ja analysoida. Nopeallakin lukemisella saa kuitenkin jonkinlaisen kuvan Tainaronista, ja minulle teos maalaili välillä aika absurdejakin kuvia, ihmisen käsitysmaailman ulkopuolelta. Tainaron on kielellisesti kaunis mutta mystinen.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Tainaron

Tainaron: Postia toisesta kaupungista.

1. painos: WSOY, 1985. Sidottu, kansipaperi.
4. painos: WSOY, 1992. Kotimaiset valiot. Nidottu.
6. painos: Teos, 2006. Tekijän tarkistama painos. Graafinen suunnittelu: Metti Nordin. Kuvitus: Inari Krohn. Sidottu, kansipaperi.

Kiitos kirjasta -mitali 1985, Portti-palkinto 1986 (suomalaiset sf- ja fantasiaromaanit). Finlandia-palkintoehdokas 1985, The International Horror Guild -palkintoehdokas (long fiction) 2005, World Fantasy Award -palkintoehdokas 2005 (pienoisromaanit).

Tainaronin uusi tuleminen kuvitettuna juhlapainoksena.

Tainaron (1985) on Leena Krohnin läpimurtoteos. Se vie lukijan vertaansa vailla olevaan todellisuuteen. Inari Krohnin kuvittamassa juhlapainoksessa palataan Tainaronin tunnelmaan, todistetaan ennennäkemättömiä metamorfooseja, nautitaan oudoista sattumista ja pohditaan olemassaolon mahdollisuuksia. Nyt julkaistavassa Tainaronissa on mukana kaksi alkuperäisestä teoksesta puuttunutta kirjettä.

Tainaronin kirjeiden vastaanottaja jää nimettömäksi eikä hän koskaan vastaa kirjeisiin. Niiden kirjoittaja on saapunut valkoisella laivalla tuliperäisellä vyöhykkeellä sijaitsevaan, alati muuttuvaan Tainaroniin, mutta hän ei muista miksi.

Hän potee koti-ikävää, mutta lumoutuu myös uudesta seudusta ja sen eläjistä: Jäärästä, epäilyttävästä neiti Pumilionista, Liikkumattomasta, Kuningatarkimalaisesta, Tulikärpäsistä, Outojen holhoojasta...

Tainaronin asukkaat ovat hyönteisen kaltaisia, mutta oudolla tavalla heidän kokemuksensa ja edesottamuksensa ovat tuttuja. Ne ovat samalla kertaa tarkkojakin kuvauksia eräiden lajien elintavoista ja allegorioita tuntemastamme arkimaailmasta.

Syksyllä 2004 Tainaron julkaistiin USA:ssa ja se sai siellä fantasia- ja scifi-kirjallisuuden tuntijoiden piirissä haltioituneen vastaanoton. Se oli muun muassa ehdolla World Fantasy Award -palkinnon saajaksi vuonna 2005.

Lehdistöotteita:

”Tainaron on kokoelma kirjeitä salaperäisestä Tainaronista, kaupungista, jonka asukkaat muistuttavat hyönteisiä. Kuvaamalla hyönteisiä kirja kertoo tarkasti ihmisistä. Uudessa laitoksessa on myös kaksi uutta kirjettä, jotka syntyivät kymmenen vuotta sitten.” – Jenni Toivoniemi, Anna toukokuu 2006

”Tainaron on ihmeellinen teos, joka kertoo ihmeellisestä paikasta. Jokainen Tainaronin kirje kertoo jotain uutta ja hämmästyttävän kiehtovaa. Kirjailija on onnistunut vähällä mutta osuvalla kuvailulla saamaan tarinan elämään minun mielessäni, silmieni edessä. – – Voin suositella Tainaronia kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tainaron on juuri sellainen unenomainen paikka, johon on ihana uppoutua arjen keskellä ja jonka itsekin haluaisi kokea.” – Veera Kontiokari, Lukufiilis 2/2006

Teos on käännetty seuraaville kielille:

  • Ruotsiksi: Tainaron brev från en annan stad, kustantaja Fripress, Bromma, 1987, kääntäjä Thomas Warburton.

  • Unkariksi: Tainaron, teoksessa Káin leánya – Mai finn kisregények, kustantaja Európa, Budapest, 1992, kääntäjä Csilla Varga.

  • Viroksi: Tainaron posti teisest linnast, kustantaja Aniara, Tartto, 1994, kääntäjä Ele Süvalep.

  • Latviaksi: Tainara – Vestules no citas pilsetas, Preses nams, Riga, 1998, kääntäjä Ingrida Peldekse.

  • Japaniksi: Tainaron, yhteisniteessä Umbran kanssa, Shinhyoron Publishing Inc., Tokio, 2002, kääntäjä Hiroko Suenobu.

  • Englanniksi: Tainaron Mail from Another City, Prime Books, Canton (Ohio), 2004, kääntäjä Hildi Hawkins.

  • Puolaksi: kustantaja Bertelsmann media, 2007.