Saatana saapuu Moskovaan - Mihail Bulgakov10

Kirja-arvio :: Saatana saapuu Moskovaan

Kirjoittanut Jackalbury

Venäläisen kirjallisuuden kruununjalokiviä, sanon minä. Saatana saapuu Moskovaan on klassikko, jossa on parodian, komedian ja jännityksen piirteitä. Tarinassa kulkee tavallaan kolme eri tarinaa rinnakkain, Mestarin ja Margaritan traaginen rakkaustarina, Saatanan ja hänen seuralaistensa vauhdikas retki Moskovassa ja sen aiheuttamat vahingot, sekä Jeshua Ha-Nostrin ja Pontius Pilatuksen keskustelut Jerusalemissa 2000 vuotta sitten. Bulgakov kietoo lukijan pauloihinsa ja taitavasti saa tarinan pysymään kasassa ja kutoo kaikki langat yhteen. Kirjassa myös kuvataan hauskasti ja mielenkiintoisesti elämää 1930-luvun Moskovassa, jossa valtio valvoo ja ihmiset katoilevat. Kirjan kuvaama Moskova on aivan toisenlainen kuin länsimaissa saatu käsitys synkästä ja vaarallisesta kaupungista joka on kaukana kaikesta. Kirjaa lukiessa myös mietityttää se, ovatko kirjan sivumennen mainitsemat henkilöt olleet oikeasti olemassa. Kirjassa kaikki runoilijat, kirjailijat, toimittajat, teatterinjohtajat, talonmiehet ynnä sun muut eläjät saavat kyytiä ja sapiskaa. Tarina on mielenkiintoinen yhdistelmä mustaa huumoria, syvempiä filosofisia piirteitä ja jännitystä ja kauhua. Kirja on hyvä ja mahtava, aivan toista kuin Gogol. Suosittelen kirjaa kaikille jotka etsivät todella mielenkiintoista ja jännittävää lukukokemusta. Arvosana: 10.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Saatana saapuu Moskovaan

Alkuteos kirjoitettu 1928–40, julkaistu lyhennettynä jatkokertomuksena 1966–67, kokonaan 1973. Suomentanut Ulla-Liisa Heino. 2. laitoksen suomennoksen tarkistanut Vappu Orlov.

1. laitos: WSOY, 1969. Aikamme kertojia, A-sarja. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: WSOY, 2005. WSOY:n klassikot. Sidottu, kansipaperi.
3. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Saatana saapuu Moskovaan on venäläisen kirjallisuuden sapekkaimpia satiireita. Mustan komiikan mestariteoksessa Pimeyden Ruhtinaan vierailu 1930-luvun Moskovassa rinnastuu vaikeuksiin joutuneen neuvostokirjailijan ja hänen rakastettunsa lyyriseen rakkaustarinaan sekä Pontius Pilatuksen ja Jeesuksen välienselvittelyyn kahdentuhannen vuoden takaisessa Jerusalemissa. Mihail Bulgakovin pääteos oli Neuvostoliitossa kielletty kirja miltei kolmekymmentä vuotta. Sen riehakas fantasia ja salakavala huumori ovat edelleen vertaansa vailla.

Mihail Afnasjevitsh Bulgakov (1891–1940) syntyi Kiovassa, opiskeli lääkäriksi ja toimi kirjailijana, lehtimiehenä, näyttelijänä, ohjaajana ja dramaturgina. Hän hankki mainetta esikoisromaanillaan Valkokaarti (1924) ja varhaisilla näytelmillään, mutta joutui pian Stalinin paitsioon ja sensuurin kouriin. Saatana saapuu Moskovaan -romaanin kirjoittamisen Bulgakov aloitti 1928 ja viimeisteli sitä kuolemaansa saakka. Teos julkaistiin Neuvostoliitossa ensimmäisen kerran osin lyhenneltynä jatkokertomuksena 1966–67, mutta kokonaisuudessaan vasta 1973. Bulgakov teki useita anomuksia matkustaakseen ulkomaille, mutta kirjeisiin ei koskaan vastattu.