Kuoleman planeetta - Harry Harrison6

Kirja-arvio :: Kuoleman planeetta

Kirjoittanut Alaric

Kuoleman planeetta on ilmeisesti Harrisonin ensimmäinen pidempi romaani, jonka huomaa paikoitellen juonen laadusta. Kirja alkaa omaan makuuni hieman turhankin vauhdikkaasti, kun päähenkilö Jason joutuu heti alussa takakannessa mainitun kiristyksen uhriksi ilman minkäänlaista hahmon taustatarinaa. Jasonin menneisyyttä ei kirjan edetessäkään paljoa valaista enkä ainakaan itse saanut täysin selville hänen motiivejaan teoksen päätapahtumapaikkana toimivan planeetan auttamiseen. Mikäli pääsee näistä ja muutamista muista seikoista yli, on teos lopulta varsin mukiinmenevä ja toiminnantäyteinen scifiseikkailu. Planeetan vihamielistä ympäristöä ja eläimiä kuvaillaan värikkäästi ja näitä vastaan epätoivoisesti taistelevat siirtolaiset ovat ehdottomuudessaan osittain humoristisia, mutta silti tietyllä tavalla realistisen oloisia. Kirja on ensimmäinen osa trilogiasta, jonka kahta muuta osaa ei ole suomennettu. Juoni ei silti jää häiritsevällä tavalla roikkumaan, vaan kirja toimii myös täysin itsenäisenä teoksena. Noin kahdensadan sivun mittaisena Kuoleman planeetta on sopivan kompakti paketti hieman vanhempaa science fictionia, mutta se ei ainakaan omilla listoillani aivan sinne kirkkaimpaan kärkeen kiilaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kuoleman planeetta

Alkuteos ilmestynyt 1960. Suomentanut Hannu Tervaharju. Kansi: Kelly Freas. Nidottu.

Hugo-palkintoehdokas 1961.

Jason dinAlt on aurinkokuntien välinen, menestyvä uhkapeluri. Hänellä on psi-voima, jolla hän pystyy vaikuttamaan pelin kulkuun. Etenkin siihen, miten arpanopat asettuvat. Mutta nyt hän on saanut tehtävän, joka vaatii kaikki hänen lahjansa. Pelirahaa hänellä on kaksikymmentäseitsemän miljoonaa krediittiä ja hänen on voitettava kolmetuhatta miljoonaa. Panoksena on hänen henkensä.

Tästä alkaa ihmeellinen seikkailu, joka vei Jasonin kuoleman planeetalle, Pyrrukselle. Tuntuu siltä kuin koko planeetta olisi sodassa tarkoituksenaan pyyhkäistä pinnaltaan viimeinenkin merkki tunkeutujasta, ihmisestä.