Pitkä Maa (Pitkä Maa #1) - Terry Pratchett, Stephen Baxter8

Kirja-arvio :: Pitkä Maa

Kirjoittanut Jussi

Pitkä Maa on minusta hyvä, muttei loistava kirja. Parasta on idea loputtomista, ihmisistä tyhjistä rinnakkaismaapalloista, joihin pystyy siirtymään yksinkertaisen laitteen avulla. Kirjailijat käsittelevät uskottavasti sitä, mitä löytö saisi aikaan. Juoni ehkä jää vähemmän kiinnostavaksi. Tarinassa on yksi päälinja, jonka rinnalla nähdään sivukertomuksia. Pääjuonen käynnistymiseen menee aikaa, ja varsinkin alussa tuntui siltä, että näkökulmia on valtavasti. Romaanin loppu on Pratchettille harvinaiseen tapaan hyvin avoin, mikä saattaa häiritä joitakin. Pitkä Maa on siis selvä sarjan avausosa. Pitkä Maa on tyyliltään erilainen kuin Kiekkomaailma-kirjat. Ymmärtääkseni Stephen Baxterin panos on ollut suuri, ja hänen nimensäkin lukee etukannessa yhtä isolla kuin Pratchettin. Voi olla, että monet satiirisesta fantasiasta nauttivat Pratchett-fanit eivät pidä Pitkästä Maasta. Teos on selkeää science fictionia melko vakavalla otteella, vaikka huumoriakin löytyy. Päähenkilöt ovat myös onnistuneita. Pidin viittauksista vanhoihin scifi-romaaneihin; onneksi olen lukenut Arthur C. Clarken Kadonneen menneisyyden. Pitkän Maan tarina jatkuu seuraavissa osissa, jotka Karisto toivottavasti suomentaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Pitkä Maa

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Mika Kivimäki. Sidottu, kansipaperi.

Uusi huikea tieteissarja huippukirjailijoilta

Vuonna 2015 poliisi Monica Jansson löytää erään omalaatuisen keksijän palaneen talon luota erikoisen laitteen. Keksintö muuttaa koko maailman elämän, sillä sen avulla on mahdollista matkustaa lukemattomiin rinnakkaistodellisuuksiin, niin sanottuun Pitkään Maahan. Miten rajattomat mahdollisuudet vaikuttavat ihmisiin? Ja onko Pitkä Maa niin vaaraton kuin luullaan?

Pitkässä Maassa kaksi tunnustettua kirjailijaa ovat yhdistäneet voimansa. Tuloksena on jännittävä, moniulotteinen ajatusleikki ja huima seikkailu. Sarjan ensimmäisessä osassa matkustetaan kohti juuri löydetyn Pitkän Maan ääriä. Tarkoituksena on selvittää, onko Pitkä Maa todella tyhjä älyllisestä elämästä…