Jänkäjärven syöverit (Aigi-saaga #1) - Ante Aikio10

Kirja-arvio :: Jänkäjärven syöverit

Kirjoittanut Zombie

AIka hyvä sekoitus kansanperinnehahmoja ja fantasiaa. Molemmat kirjan seikkailut toimivat ja tapahtumat ovat luontevia ja uskottavia, jos tässä genressä voi yleensä näin olla. Itseasiassa tämähän poikkeaa perusfantasiasta koska saamelaisen mytologian hahmoja (siis oikeita sellaisia :-) liikkuu mukana, tämä kyllä jossain mainittiinkin. Luen kyllä jatko-osankin.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Jänkäjärven syöverit

Sidottu.

Uuden Aigi-kirjasarjan ensimmäisessä osassa Jänkäjärven syöverit päähenkilö on nuori Aigi. Hän on ihmisen poika, suuren lentonoidan Vuolabin sukua, mutta hän on kasvanut Eläväisten maailmalle käänteisessä Saivomaailmassa. Aigin matka saamelaisen mytologian maailmoissa alkaa kilvoittelulla kevätauringon ensisäteestä ja jatkuu sukelluksella Saivomaailmaan etsimään lapsuudenystävää. Vauhdikkaalla taipaleella on apua gobmien, skaimmadasten ja muiden voimaolentojen tuntemuksesta. 

Jänkäjärven syöverit on erilainen fantasiatarina. Teos pohjautuu ikiaikaisen taruston hahmoihin. Kirjan kuvituksessa aurinkoinen Njavezan, kylmänkalpea Hahtezan, väkivahva Stallu ja hukutetun ihmisen haamu Vesiraukka saavat ensimmäistä kertaa ulkoiset piirteet. Voimakas luontoyhteys, neuvokkuus, rohkeus ja myyttiset voimat ovat aina olleet läsnä saamelaisuudessa. Värikäs uskomusmaailma yritettiin aikoinaan tuhota, mutta Aigi-saaga ammentaa henkensä sitkeästi säilyneestä perinteestä kuin se olisi ikuista totta. Noitamaisen kiehtova kirja langettaa lukijansa loveen.

Kirjan esittelyvideo.