Kirja-arvio: Hiidenpata

Kirjoittanut Jackalbury - 4.0

'Hiidenpata' yllätti minut. 'Kolmen kertomuksen' jälkeen odotin jatkon olevan samanlaista perustason fantasiaa. Mutta 'Hiidenpata' olikin parempaa tavaraa. Tarinassa on syvällistä filosofiaa ja dramaattista ja tragedista tuskaa Taranin joutuessa vaikeiden valintojen eteen ja kokemaan ihmissielun pimeän puolen taistellessaan Hiidenpadasta, kuolleet tahdottomiksi orjiksi henkiin herättävästä maagisesta esineestä. Hiidenpata on syvällisempi kuin 'Kolmen kertomus'. Prinssi Gwydion kokoaa kokouksen Caer Dallbeniin mistä lähdetään ryöstämään Hiidenpataa Annuvinin herralta Arawnilta, joka käyttää pataa Patasyntyjen, henkiin herätettyjen kuolleiden orjien luomiseen jotka ehdottomasti tottelevat Arawnia. Mutta kolme noitaa ovatkin ehtineet edelle ja hakeneet padan takaisin, sillä Arawn olikin vain lainannut pataa ja sitten jättänyt sen palauttamatta. Taran joutuu oudoille ja vaarallisille poluille etsiessään pataa. Mukana ovat 'Kolmen kertomuksesta' tutut Eilonwy aina terävinen kielineen ja loogisine päätelmineen, avulias Gurgi ja lörppäsuinen bardi Flweddur sekä kääpiö Doli. Lisäksi joukossa on bardi Adaon ja Pen-Llarchaun prinssi Eidyon, jota kalvaa kunnianhimo. Kenties mieleenpainuvin hahmo oli Gwystyl-haltia, ruikuttavan ja kitisevän pelkurin hahmon taakse kätkeytyvät voimallinen velho ja sankari. Taran on alussa samanlainen ärsyttävä kuumakalle ja möhlijä kuin 'Kolmen kertomuksessa', joka onneksi kuitenkin kasvaa tarinassa eheäksi henkilöksi. Kirjassa on paikoin pientä moralisoinnin makua mutta se ei haittaa kokonaisuutta. Ainoa mikä aiheuttaa miinusta kirjalle, on Harmaiden Kulissien ongelma. Taustat jäävät epäselviksi kun niitä ei kuvailla paljoakaan. Lisäksi tarina tuntuu välistä loikkivan eteenpäin. Mutta hyvä kirja silti ja suosittelen kaikille koskettavaa fantasiaa etsiville. Arvosana: 9-.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Hiidenpata

Lloyd Alexander Julkaistu: 1988
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiakorkea fantasia, nuoret
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1965. Suomentanut Ritva-Liisa Pihljerta. Päällys: Eki Laakkonen & Anne Peränen. Sidottu.

FANTASIASARJAN KOMEA JATKO!

”Paha ei ole Prydainissa koskaan kaukana”, toteaa tietäjä Dallben Prydainin päälliköiden neuvonpidossa. Paha on hyvin lähellä ja voimissaan, ja Hiidenpata, taikapata kammottavine – kuolleine ja silti taistelukykyisine – sotilaineen pitää pahan tiukasti pimeyden ruhtinas Arawnin komennossa. Ainoa keino murskata paha on ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Korkea puoliso (Kuparisaari, #2)Keskiyön kruunu (Throne of Glass, #2)Mätä (Korpinkehät, #2)Tulen perillinen (Throne of Glass, #3)Mahti (Korpinkehät, #3)
Paikalla 2 jäsentä ja 49 vierailijaa
Salka, Wanda
Uusin jäsen: Sari Kalliokangas
Jäseniä yhteensä: 9373