Philip Reeven "Kävelevät koneet" (Karisto, 2004) maalaa lukijansa silmien eteen huikean maailman, jossa yhden tunnin sota on tuhonnut sivilisaation sellaisena kuin me sen tunnemme ja ihmiskunta elää höyryvoiman liikuttamissa kaupungeissa. Nuori museoharjoittelija Tom Natsworthy joutuu todistamaan murhayritystä, jonka kohteeksi joutuu hänen idolinsa, historioitsija ja tutkimusmatkailija herra Valentine - ja sen seurauksena hän tempautuu mukaan seikkailuun, jossa roolia näyttelevät muun muassa kiertelevät merirosvot, ihmisen ja koneen välimuodoksi tuomittu raatelukyntinen tappokone Shrike, ilmalaivaansa halki taivaan käskyttävä naiskapteeni Anna Fang ja kostonhimon eteenpäin ajama Hester Shaw, nuori tyttö, jonka kasvot ovat kammottavalla tavalla silpoutuneet. "Kävelevät koneet" on sarjan ensimmäinen osa, mutta se toimii kyllä myös yksittäisenä romaanina. Seikkailu tempaa mukaansa heti alkumetreiltä lähtien, eikä tahti hidastu missään vaiheessa. Tarina saa paikoitellen aika hurjiakin piireitä. Väkivalta ja kuolema ovat alati läsnä, mikä pudottanee kyllä kaikkein nuorimmat lukijat pois kuvasta, mutta sopii hyvin toivottomaan ja lohduttomaan dystopiaan. Vaikka perusidea kävelevistä kaupungeistä tuntui alkuunsa vähän hölmöltä, on se kuitenkin yllättävän toimiva. Lisäksi henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja kaikessa epätäydellisyydessään ja kompleksisuudessaan tavattoman rakastettavia ja kiinnostavia, eivätkä näiden kohtalot tunne yhdentekeviltä. Muutamista kirjailijan valinnoista suorastaan järkyttyy... Kai kirjassa vikojakin on, mutta harvemmin nuortenromaani tekee enää tässä iässä yhtä kovaa vaikutusta kuin nyt. Täydet viisi tähteä.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Kävelevät koneet

Philip Reeve Julkaistu: huhtikuu 28, 2004
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, nuoret, seikkailu
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Tero Kuittinen. Kannen kuva: David Frankland. Sidottu. 2. laitos 2018. Elokuvakansi. Nidottu.

Nestlé Smarties Gold Award 2002, Blue Peter Book of the Year 2003, Whitbread-palkintoehdokas 2002.

Palkittu, huikea nuorten tulevaisuusseikkailu tavoittelee mielikuvituksen rajoja

Eletään post-apokalyptisessa tulevaisuuden maailmassa, missä kaupungit liikkuvat moottorien ja telaketjujen varassa kuivunutta merenpohjaa ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Veden alla (Veden alla, #1)Planeetta Logos (Nuorten toivekirjasto, #122)Missä on Paititin maa?Atlantiksen aarreaitta (Seikkailukirjasto, #2)Taivaan avain (Endgame–trilogia, #2)
Paikalla 1 jäsen ja 38 vierailijaa
Thialfi
Uusin jäsen: User Kakka
Jäseniä yhteensä: 9554