Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää - Walter Moers10

Kirja-arvio :: Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

Kirjoittanut Rinja

On oikeastaan aika ihmeellistä, miten tällainen pelkässä mielikuvituksessa lilluva kirja voi olla näinkin onnistunut ja toimiva lukunautinto. Tai no... ehkä juuri siinä piileekin sen salaisuus. Kun ei voi mitenkään aavistaakaan sitä mitä tulee seuraavaksi vastaan, lukemista on hyvinkin helppo jatkaa ihan uteliaisuudesta. Moersille täytyy nostaa hattua - harva tällaiseen pystyy ilman kohtalokasta kompastumista. Suosittelen heille, jotka eivät turvaa kirjoissa pysyvyyteen. Moers on selvästi pakertanut kuvitustaan pitkään ja innostuksen vallassa. Kirja olisi ehken jopa puolet ohuempi, jos kuvitus olisi jätetty pois. Se haittaa lukunautintoa ehkä hitusen (tai noh, elävöittää myös), mutta ei silti vähennä kirjan arvoa pätkääkään. Oli kuitenkin jollain tapaa helpottavaa huomata hänen myöhempien Rumo-kirjojensa olevan myös suht' paksuja mutta sisältävän silti lähestulkoon pelkkää tekstiä.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Marja Kyrö. Kuvat: Walter Moers. Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen.

1. painos: Otava, 2001. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Otava, 2003 (3. painos 2006). Seven. Nidottu.

Ilmassa on kaukaisten nuotiotulten tuoksu, johon on sekoittunut häivähdys kanelia. Siinä tuoksuu seikkailu!

Uskomattoman hullu, sinisenhauska kertomus Kapteeni Sinikarhun kolmentoista ja puolen elämän ihmeellisistä vaiheista Zamonian mielikuvitusmaailmassa, jossa kaikki on mahdollista – paitsi pitkästyminen.

”Sinikarhulla on kaksikymmentäseitsemän elämää. Paljastan teille, hyvät lukijat, niistä kolmetoista ja puoli, loput pidän omana tietonani.”

Zamonian mantereella elävät kaikki omituiset oliot, jotka on karkotettu ihmisten normaalista arkipäiväisestä maailmasta. Siellä asuu myös Kapteeni Sinikarhu. 13 1/2 ensimmäisessä elämässään Sinikarhu joutuu toinen toistaan karmaisevampiin seikkailuihin ja välttää kuoleman usein vain hiuksenhienosti. Nokkela seikkailueepos yhdistää fantasian, sadun ja kauhutarinan; se ilahduttaa niin mielikuvitusta kuin sydäntä.