Eläinten vallankumous - George Orwell8

Kirja-arvio :: Eläinten vallankumous

Kirjoittanut Dark Clark

Kyseessähän on tosiaan Orwellin klassikko, satiiri Venäjän vallankumouksesta ja sen seurauksista. Erityisen hauskaa oli arvuutella, kuka eläinhahmoista vastasi todellisia historiallisia henkilöitä (esim. Majuri = Lenin, Napoleon = Stalin, tilanomistaja Frederick = Hitler). Joissakin kohden opportunistiset porsaat saivat todella sapen kiehumaan. Mukava ja viihdyttävä kirja.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Eläinten vallankumous

Alkuteos ilmestynyt 1945. 

1. laitos: Suomentanut Panu Pekkanen. Aikamme kertojia, A-sarja. WSOY, 1969. Sidottu, kansipaperi. 10. painos: WSOY, 2005. Nidottu.
2. laitos: Suomentanut Jussi Tuomas Kivi. Basam Books Klassikko. Basam Books, 2021. Sidottu.

Varjo-Hugo-palkinto (pienoisromaanit) vuodelle 1946. Tuona vuonna palkintoja ei jaettu, mutta ne jaettiin taannehtivasti 1996.

George Orwell (1903–1950), oli englantilainen kirjailija ja lehtimies, joka asetti taiteelle ja kirjallisuudelle sosiaalisen mittapuun. Eläinten vallankumous heijastaa hänen henkilökohtaista ideologista pettymystään, joka on puettu kepeän sadun muotoon.

Englantilaisen maatilan eläimet aloittavat vallankumouksen ja vapauttavat itsensä ihmisen ikeestä. Aluksi tasa-arvo vallitsee, kunnes siat osoittautuvat muita älykkäämmiksi. Ne ottavat pian vallan käsiinsä, eivätkä ole juuri entisiä isäntiä parempia. Orwellin teos on klassinen tutkielma vallan väärinkäytöstä.