Kärpästyttö - Frances Hardinge8

Kirja-arvio :: Kärpästyttö

Kirjoittanut Dark Clark

Francis Hardingen Kärpästytön miljöönä toimii fantasiamaailma, jonka pohjana on käytetty 1700-luvun Englannin sekasortoista poliittista tilannetta. Kirjan kieli on monipuolista ja hupaisaa, ja muutamat kohdat saivat itseni kuplimaan ääneen naurusta, mikä on jo sinänsä ennätys. Juoni ei ollut kuitenkaan mikään ihmeellinen, ja kirjailija on esittänyt sen monimutkaiset koukerot hivenen kömpelösti, jolloin hampaankoloihin jää hienoinen selittelyn jälkimaku. Yleensä minua tämänkaltaisissa nuortenfantasiakirjoissa häiritsee se, ettei kukaan (varsinkaan hyvis) kuole. Esimerkiksi Hardingen pöksyissä olisin langettanut eräälle nimeltämainitsemattomalle henkilölle traagisen marttyyrikuoleman kaksintaistelussa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kärpästyttö

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Pirkko Biström. Sidottu.

Branford Boase Award 2006, School Library Journal Best Book Award 2006. Guardian-lastenkirjallisuuspalkinnon ehdokas 2006.

Isänsä kuoleman jälkeen orvoksi jäänyt Musca Mye pakenee kotikylästään Corpista, jonka ulkopuolella hän ei ole koskaan käynyt. Paluu entiseen käy hetkessä mahdottomaksi: kylän mylly roihuaa ilmiliekeissä, ja oppaakseen tyttö on vapauttanut kyläläisten vangitseman veijarin. Yhdessä kiehtovia sanoja viljelevän tarinankertoja Eponymius Clentin ja äkkipikaisen hanhensa Saraseenin kanssa Musca suuntaa kohti suurta Mandelionin kaupunkia.

Kaksitoistavuotias Musca osaa lukea, mutta valtakamppailujen riipomassa Hajonneessa Valtakunnassa kirjoja ja kirjaimia kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa. Jollain kaupungin kolkalla toimii laiton kirjapaino, jossa painetaan vallanpitäjissä levottomuutta herättäneitä kapinallisia tekstejä.

Muscan kyky luritella tarpeen tullen valheita koituu onneksi, sillä vaarallisen kaupungin kadut ja kelluvat kahvilat vilisevät huijareita, pettureita ja luopioita. Kun Mandelionin kaduilla jahdataan salaliittoa suunnittelevia vehkeilijöitä, Musca hakee paikkaansa vallasta kamppailevien ammattikiltojen keskeltä. Samalla hän saa kuulla isästään, joka jätti vuosia sitten kaupungin taakseen tuntemattomasta syystä.

Kärpästyttö on englantilaisen Frances Hardingen esikoisteos. Kielellisesti ansiokas, hulvaton romaani on mielikuvituksen lennokasta juhlaa, jossa tartutaan haastavaan aiheeseen: miksi vallan väärinkäyttäjät tahtovat aina tuhota ihmisten oikeuden kieleen ja kirjallisuuteen?